Υπαρξιακό άγχος (άγχος θανάτου)

Το υπαρξιακό άγχος, γνωστό και ως άγχος θανάτου, είναι μια φυσική αλλά έντονη ανησυχία που συνδέεται με την επίγνωση της θνητότητάς μας. Παρόλο που πρόκειται για ένα δύσκολο θέμα, η διαχείρισή του μπορεί να προσφέρει βαθιά εσωτερική ηρεμία και νόημα στη ζωή.

Αναγνώριση και αποδοχή των συναισθημάτων

Επιτρέψτε στον εαυτό σας να νιώσει αυτά τα συναισθήματα. Το άγχος θανάτου είναι φυσικό και δεν σημαίνει ότι κάτι "δεν πάει καλά" με εσάς. Η αποδοχή της θνητότητας μπορεί να σας βοηθήσει να εστιάσετε στη ζωή και στα πράγματα που έχουν ουσιαστική σημασία.

Εύρεση νοήματος στη ζωή

Εξετάστε τι δίνει αξία και νόημα στη ζωή σας. Αυτό μπορεί να είναι οι σχέσεις, η δημιουργικότητα, η αυτοπραγμάτωση ή η προσφορά στους άλλους. Εστιάστε σε δραστηριότητες που σας γεμίζουν και σας προσφέρουν χαρά και ικανοποίηση. Δείτε και την ενότητα για Το νόημα της ζωής.

Να είστε στο παρόν

Το άγχος θανάτου προκύπτει από σκέψεις για το μέλλον και γενικά από προβολές που κάνουμε για το πώς φανταζόμαστε το θάνατο. Η εξάσκηση στην ενσυνειδητότητα (mindfulness) μπορεί να σας βοηθήσει να εστιάσετε στο παρόν. Μικρές, καθημερινές χαρές μπορούν να κάνουν τη ζωή πιο γεμάτη και ουσιαστική.

Ανάπτυξη πνευματικότητας

Υπάρχει ένα μεγάλο πνευματικό υπόβαθρο γύρω από το θέμα του θανάτου που αν γίνει κατανοητό, μπορεί να σας μεταμορφώσει. Ο θάνατος, τόσο από φυσικής άποψης, όσο και από πνευματικής, είναι ένα απόλυτα φυσιολογικό στάδιο για όλες τις μορφές ενέργειας. Όλες οι μορφές εμφανίζονται, λειτουργούν για ένα διάστημα και εξαφανίζονται. Είναι μια οικουμενική αλήθεια και ένας νόμος που διέπει τα πάντα. Η εναρμόνιση και η συμφιλίωση με αυτό το γεγονός σημαίνει και μείωση της εγωικής αντίστασης που προέρχεται από το εγώ, το οποίο επιθυμεί να μην φθείρεται και να μην καταστραφεί ποτέ - πράγμα εξωπραγματικό και ανεφάρμοστο. Γι’ αυτό η αποδοχή του θανάτου περνάει από την αποδυνάμωση του εγώ. Όσο λιγότερο εγωικά ζούμε, τόσο περισσότερο ευγνώμονες είμαστε για την υπαρξιακή εμπειρία και όσα αυτή μας προσφέρει, και τόσο λιγότερο αγχωνόμαστε για την καταστροφή του σώματος.

Καλλιέργεια ευγνωμοσύνης

Ο θάνατος, εκτός από την καταστροφή του σώματος, δηλώνει επίσης και τον αποχωρισμό μας από όλα τα αντικείμενα και τους ανθρώπους που έχουμε τώρα στη ζωή. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να αναθεωρήσουμε τη σχέση που έχουμε με τους ανθρώπους και τα αντικείμενα. Αντί να τα θεωρούμε κτήμα μας και ότι θα είναι για πάντα δικά μας, να είμαστε ευγνώμονες για όσα έχουμε τώρα και τα απολαμβάνουμε. Ο πραγματικός φόβος μπροστά στο θάνατο δεν είναι ο φόβος του αγνώστου, αλλά ο φόβος ότι θα χάσουμε όλα όσα γνωρίζουμε και κατέχουμε σ’ αυτή τη ζωή. Δεν θέλουμε να χάσουμε το σώμα, τους αγαπημένους μας, τις συνήθειές μας, αυτά που μας δίνουν απόλαυση και χαρά στην καθημερινότητα, κ.ο.κ. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι όλα είναι φθαρτά εκ φύσεως, όλα αλλάζουν συνεχώς και ότι δεν μας ωφελεί να προσκολλόμαστε σε ανθρώπους, καταστάσεις ζωής, συνήθειες ή αντικείμενα.

Δημιουργική έκφραση

Η καλλιτεχνική δημιουργία, όπως το γράψιμο, η ζωγραφική ή η μουσική, μπορεί να αποτελέσει έναν τρόπο να εκφράσετε τα συναισθήματά σας και να μειώσετε τις αρνητικές σκέψεις.

Διαβάστε επίσης: Πώς να ξεπεράσουμε το φόβο του θανάτου