Δυσλειτουργία στην καθημερινότητα

Η δυσλειτουργία στην καθημερινότητα αναφέρεται σε δυσκολίες που επηρεάζουν την ικανότητα ενός ατόμου να ανταπεξέλθει στις καθημερινές του υποχρεώσεις. Συχνά συνοδεύεται από έλλειψη συγκέντρωσης, αναβλητικότητα, αποφυγή εμπειριών και αίσθημα ανικανότητας να ολοκληρωθούν απλές ή σύνθετες εργασίες. Αυτή η κατάσταση μπορεί να προκαλείται από άγχος, κατάθλιψη, υπερκόπωση ή φοβίες, επηρεάζοντας την ποιότητα ζωής και τις διαπροσωπικές σχέσεις.

Αναγνωρίστε την πηγή του προβλήματος

Εντοπίστε τι προκαλεί τη δυσλειτουργία σας. Μπορεί να είναι άγχος, έλλειψη ύπνου, υπερβολικός φόρτος ή κάποια υποκείμενη ψυχολογική δυσκολία. Όσο καλύτερα μπορείτε να τη διακρίνετε, τόσο καλύτερα θα την αντιμετωπίσετε. Η δυσλειτουργία μπορεί να προέρχεται από μια κοινωνική φοβία (σ’ αυτή την περίπτωση θα αποφεύγετε τις κοινωνικές συναναστροφές, με κόστος τη μη εκπλήρωση πολλών υποχρεώσεων), ή μπορεί να προέρχεται από τα πρώτα σημάδια της άνοιας (για τους μεγαλύτερους σε ηλικία) όπου εμφανίζεται έκπτωση γνωστικών ικανοτήτων (επίλυση προβλημάτων, σχεδιασμός εργασιών, πρόληψη, κ.ά).

Θέστε ρεαλιστικούς στόχους

Μην πιέζεστε να κάνετε τα πάντα ταυτόχρονα. Ξεκινήστε με απλές εργασίες και προχωρήστε σε πιο απαιτητικές όταν νιώσετε έτοιμοι.

Ασχοληθείτε με τη φυσική σας υγεία

Η άσκηση, η σωστή διατροφή και ο ποιοτικός ύπνος μπορούν να βελτιώσουν την ενέργεια και τη συγκέντρωσή σας.

Αποφύγετε την αναβλητικότητα

Αντιμετωπίστε τις πιο δύσκολες εργασίες πρώτα. Η καθυστέρηση αυξάνει το άγχος και τη δυσφορία.

Ζητήστε βοήθεια

Η δυσλειτουργία μπορεί να επηρεάσει πολύ σημαντικούς τομείς της ζωής μας με αποτέλεσμα να περιοριζόμαστε όλο και περισσότερο επαγγελματικά, κοινωνικά ή σε επίπεδο σχέσεων. Αν η δυσλειτουργία επιμένει και βλέπετε ότι δεν μπορείτε να φέρετε σε πέρας απλές υποχρεώσεις της καθημερινότητας, απευθυνθείτε σε έναν ειδικό της ψυχικής υγείας για περαιτέρω καθοδήγηση.