Άγχος από υπερβολική χρήση τεχνολογίας

Η υπερβολική χρήση τεχνολογίας και η εξάρτηση από διάφορες εφαρμογές ή παιχνίδια μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένο άγχος, απομόνωση και προβλήματα στην ψυχική και σωματική υγεία. Το άγχος αυτό μπορεί να προκαλείται από την αίσθηση ότι χάνετε τη σύνδεση με τον πραγματικό κόσμο ή ότι δεν έχετε τον πλήρη έλεγχο της χρήσης της τεχνολογίας, κάτι που μπορεί να εντείνει την ανησυχία και τη συναισθηματική ένταση.

Θέστε όρια στη χρήση

Δημιουργήστε ένα πρόγραμμα για την καθημερινή χρήση της τεχνολογίας, καθορίζοντας σαφή όρια για πόσο χρόνο θα ασχολείστε με παιχνίδια ή κοινωνικά μέσα. Προσπαθήστε να περιορίσετε τις ώρες της ημέρας που αφιερώνετε στην τεχνολογία, ειδικά τις ώρες κοντά στην ώρα του ύπνου.

Κάντε διαλείμματα

Ακόμα και αν η δουλειά σας απαιτεί συνεχόμενη χρήση υπολογιστή ή κινητού, προσπαθήστε να κάνετε σύντομα διαλείμματα κάθε 20-30 λεπτά για να ξεκουράσετε τα μάτια σας και να χαλαρώσετε το σώμα σας. Ένας καλός κανόνας είναι να ακολουθείτε την αρχή 20-20-20: κάθε 20 λεπτά, κοιτάξτε κάτι 20 πόδια μακριά (περίπου 6 μέτρα) για 20 δευτερόλεπτα.

Διερευνήστε τυχόν κρυφά ψυχολογικά κίνητρα

Αναρωτηθείτε για τον λόγο που χρησιμοποιείτε συγκεκριμένες εφαρμογές ή ασχολείστε με παιχνίδια. Είναι κάτι που σας ενδυναμώνει ή σας απομακρύνει από άλλες σημαντικές δραστηριότητες; Αποτελεί μια προσπάθεια αποφυγής άλλων εμπειριών; Νιώθετε να επιδρούν αγχολυτικά; Μήπως είναι ένας τρόπος για να αναβάλετε υποχρεώσεις που σας προκαλούν άγχος; Η επίγνωση σχετικά με τα κίνητρα που σας ωθούν στην υπερβολική χρήση εφαρμογών ή παιχνιδιών, βοηθάει να περιορίσετε τη χρήση τους.

Αναζητήστε δραστηριότητες χωρίς τεχνολογία

Περάστε χρόνο με φίλους και οικογένεια χωρίς τη χρήση κινητών ή άλλων τεχνολογικών συσκευών. Δοκιμάστε δραστηριότητες όπως το διάβασμα, η γυμναστική, η πεζοπορία ή η τέχνη, οι οποίες σας αποσπούν από την εξάρτηση από την τεχνολογία.

Περιορίστε την έκθεση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Η υπερβολική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να προκαλέσει άγχος, ανησυχία ή αίσθηση αποτυχίας, λόγω της σύγκρισης με τους άλλους. Περιορίστε τον χρόνο που περνάτε στα κοινωνικά δίκτυα και εξετάστε το ενδεχόμενο να αποσυρθείτε για μια περίοδο από ορισμένες εφαρμογές, αν αυτό σας προκαλεί άγχος. Η εικόνα που θέλουν να παρουσιάζουν οι χρήστες για τον εαυτό τους στα κοινωνικά δίκτυα, στις περισσότερες περιπτώσεις δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Είναι πολύ εύκολο να παρασυρθεί κάποιος σ’ αυτόν τον "ανταγωνισμό" για το ποιος ζει καλύτερα, ποιος απολαμβάνει περισσότερες ανέσεις, ποιος ταξιδεύει περισσότερο, ποιος είναι πιο ευτυχισμένος, κ.ο.κ. Είναι μια παγίδα που έρχεται από το εγώ, το οποίο θέλει να νιώσει ότι αξίζει επειδή είναι καλύτερο από τους άλλους. Όλος αυτός ο μηχανισμός είναι μια ψευδαίσθηση που ενισχύει το εγώ, χωρίς να προσφέρει τίποτα απτό και ωφέλιμο.

Ορίστε ώρες "χωρίς τεχνολογία"

Ορίστε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας όπου δεν θα χρησιμοποιείτε καμία τεχνολογία. Μπορείτε να επιλέξετε να μην χρησιμοποιείτε κινητό τηλέφωνο, υπολογιστή ή τηλεόραση για μία ώρα μετά το πρωινό ή μία ώρα πριν τον ύπνο, για να ξεκουράσετε το μυαλό σας.

Διαλογισμός και mindfulness

Η πρακτική του διαλογισμού ή του mindfulness μπορεί να σας βοηθήσει να εστιάσετε στο παρόν και να μειώσετε την ανάγκη για συνεχιζόμενη ενασχόληση με την τεχνολογία. Μερικά λεπτά καθημερινής πρακτικής μπορεί να σας βοηθήσουν να ανακτήσετε την ηρεμία σας. Δεν χρειάζεται να γεμίζετε συνεχώς το χρόνο σας με κάτι. Μια πολύ χρήσιμη δεξιότητα που θα έπρεπε όλοι να αναπτύσσουμε από μικροί, είναι το να μπορούμε να μένουμε μερικά λεπτά την ημέρα μόνοι μας, χωρίς να κάνουμε τίποτα, απλώς να παρατηρούμε τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας, ή να κοιτάμε τα δέντρα, τα πουλιά ή τα σύννεφα στον ουρανό χωρίς να σκεφτόμαστε κάτι συγκεκριμένο. Αυτά τα ολιγόλεπτα διαλείμματα διακόπτουν τη φλυαρία του νου και μας επαναφέρουν στο παρόν.