Γιατί ο διαλογισμός δεν θα γίνει ποτέ μόδα
Τα τελευταία χρόνια, στην Ελλάδα και γενικά στη Δύση, παρατηρείται μια σημαντική αύξηση των σχολών που διδάσκουν γιόγκα. Το αποτέλεσμα, όπως και σε κάθε εμπορευματοποίηση, είναι ότι χάνεται το γνήσιο μήνυμα της γιόγκα, που δεν έχει καμία σχέση με την εικόνα του σώματος και τη γυμναστική, αλλά με την ένωση μεταξύ νου, σώματος και πνεύματος.
Γιατί δεν χρειάζεται να αντιδράμε στις λεκτικές επιθέσεις
Κανείς δεν μπορεί να βρεθεί μέσα στις σκέψεις και στα λόγια του άλλου. Αυτό σημαίνει ότι όταν κάποιος απευθύνεται σε εμάς χρησιμοποιώντας το όνομά μας ή κάποιες προσωπικές αντωνυμίες (εσύ, εσένα, σου), τα λόγια του δεν μας αγγίζουν, αλλά απλά προσδιορίζει έτσι την κατεύθυνση προς την οποία εκφράζει το περιεχόμενο του νου του.
Η ψευδαίσθηση του ατομικού-εγωικού εαυτού
Όταν μαθαίνουμε από μικρά παιδιά ότι είμαστε ένα σύστημα, ένας εαυτός, που πλάθεται και διαμορφώνεται ανάλογα με τις σχέσεις, την ανατροφή και την παιδεία, μάς είναι σχεδόν αδύνατο να κατανοήσουμε αργότερα ότι αυτό το σύστημα δεν είναι αυτό που είμαστε πραγματικά, αλλά είναι κάτι που αποτελείται από σκέψεις και προγραμματισμό.
Για να φτάσεις στη φώτιση πρέπει να παραμερίσεις τις κατασκευές του νου
Ο τελικός σκοπός του Ζεν είναι η εμπειρία της φώτισης, του λεγόμενου σατόρι. Ο Ντ. Σουζούκι έδωσε την καλύτερη δυνατή περιγραφή - στις διαλέξεις του και σε άλλα γραπτά του. Σε αυτές τις παρατηρήσεις θα 'θελα να τονίσω μερικές απόψεις που έχουν ιδιαίτερη σημασία για τον δυτικό αναγνώστη και ειδικά τον ψυχολόγο.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)