Το απόφθεγμα της ημέρας
"Οι επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι όταν έχεις υιοθετήσει ένα συγκεκριμένο σύστημα πεποιθήσεων, οι νευρώνες τού εγκεφάλου λειτουργούν με τέτοιο τρόπο ώστε να ερμηνεύουν την πραγματικότητα για να την ταιριάξουν σ' αυτό το σύστημα πεποιθήσεων. Έτσι, αν πιστεύεις ότι είσαι ένα "περιορισμένο μικρό εγώ", οι σκέψεις δημιουργούν την αντίστοιχη πραγματικότητα και σε κλείνουν στη φυλακή αυτού του εγώ."
~David Icke

Σε ποιους απευθύνεται η Αυτεπίγνωση και ποιος ο λόγος ύπαρξής της

Φέτος η Αυτεπίγνωση συμπληρώνει 10 χρόνια ύπαρξης. Ξεκίνησε το 2014, μέσα από μια αυθόρμητη ανάγκη έκφρασης και διάδοσης της διδασκαλίας της αυτογνωσίας. Το βασικότερο κίνητρο ήταν να μοιραστώ με άλλους αυτά που ανακάλυψα και με βοήθησαν να διαχειριστώ τα δικά μου ψυχολογικά ζητήματα.

Σ' αυτό το άρθρο θέλω να θίξω ένα θέμα που αγγίζει υπαρξιακά αυτή τη σελίδα: σε ποιον απευθύνεται η Αυτεπίγνωση και ποιος είναι ο λόγος ύπαρξής της;

Για πολλά χρόνια πίστευα ότι η Αυτεπίγνωση μπορεί να βοηθήσει όλους τους ανθρώπους, έστω και λίγο. Πίστευα ότι λειτουργεί όπως οποιαδήποτε άλλη γνώση που βγάζει τον άνθρωπο από την άγνοια και τον απαλλάσσει από τα ανεπιβεβαίωτα συμπεράσματα. Ποιος άνθρωπος δεν θα ωφεληθεί αν γνωρίζει ότι η Γη είναι σφαιρική, ή ότι η εναλλαγή των εποχών συμβαίνει επειδή ο κάθετος άξονας της Γης έχει μια μικρή κλίση; Αν και είναι πράγματα που δεν θα σώσουν τη ζωή κάποιου, είναι καλό να τα γνωρίζουμε γιατί μπορεί να αποφύγουμε να πιστεύουμε σε κάτι που δεν ισχύει. Το όφελος αυτής της προσέγγισης δεν είναι πάντα φανερό, αλλά δεν μπορώ να βρω κάποιο λόγο για να αφήσουμε τους ανθρώπους να πιστεύουν σε πράγματα που δεν ισχύουν. Και επιπλέον, η άγνοια μπορεί σε θέματα σαν και αυτά να μην είναι επιζήμια, σε άλλα όμως δημιουργεί μεγάλα προβλήματα, καταστροφές και πολύ αχρείαστο πόνο.

Μου πήρε μερικά χρόνια μέχρι να καταλάβω ότι η Αυτεπίγνωση, και γενικά η διδασκαλία της αυτογνωσίας, δεν λειτουργεί έτσι. Μοιάζει περισσότερο με μια πηγή στην οποία θα πάνε οι διψασμένοι όταν θα νιώσουν την ανάγκη να πιουν νερό, παρά με κάτι που θα υπενθυμίζει στους ανθρώπους να πίνουν νερό για να μη διψάσουν. Με άλλα λόγια, βοήθεια μπορεί να πάρει μόνο κάποιος που διψάει και αναζητάει την πηγή από μόνος του.

Επειδή η φύση της αυτογνωσίας αφορά την υπέρβαση της εγωικής κατάστασης της συνείδησης, οποιαδήποτε προσπάθεια να μεταφερθούν αυτές οι γνώσεις σε κάποιον που δεν βλέπει το λόγο να αμφισβητήσει την εγωική κατάσταση της συνείδησής του, θα πάει χαμένη. Η διδασκαλία αυτή δεν μοιάζει σε τίποτα με όλες τις άλλες διδασκαλίες που αφήνουν ανέγγιχτο το εγωικό σύστημα και απευθύνονται μόνο στον νου. Ο νους μπορεί να δεχτεί όλων των ειδών τις πληροφορίες, αρκεί να μη στοχεύουν στην αμφισβήτηση του εγώ.

Επομένως, σε ποιους απευθύνεται η Αυτεπίγνωση; Απευθύνεται σ' αυτούς που νιώθουν την ανάγκη να μεταβούν σε μια πιο απρόσωπη, καθαρή και αφιλτράριστη αντίληψη της υπαρξιακής εμπειρίας που ονομάζουμε ζωή. Σ' αυτούς που βίωσαν τις στρεβλώσεις του εγώ, υπέφεραν από αυτές και θέλουν να τις υπερβούν με τον πιο υγιή τρόπο, χωρίς καταχρήσεις ή άλλα τεχνητά μέσα που έχουν πρόσκαιρο μόνο αποτέλεσμα.

Ποιος ο λόγος λοιπόν των κοινοποιήσεων των άρθρων και της ύπαρξης της Αυτεπίγνωσης; Ο σκοπός είναι να γνωστοποιηθεί η ύπαρξη της πηγής σ' αυτούς που διψάνε και ψάχνουν για την πηγή. Δεν είναι ο σκοπός η αλλαγή των ανθρώπων, η αφύπνισή τους, η "ανύψωση" του επιπέδου της συνειδητότητας, η βελτίωση του κόσμου, και άλλα τέτοια ρομαντικά. Μοναδικός σκοπός είναι να βρεθεί στο δρόμο εκείνων που θέλουν να υπερβούν τη στρεβλή εγωική κατάσταση της συνείδησης. Και αυτό θα συνεχίζεται όσο υπάρχουν συνεχώς νέοι διψασμένοι που επωφελούνται από την ανακάλυψη αυτής της πηγής.

Νίκος Μπάτρας
Διαχειριστής www.aytepignosi.com