Έρευνα: αυτό το μουσικό κομμάτι μπορεί να μειώσει το άγχος κατά 65%

Όταν ένας ερευνητής και ένα μουσικό συγκρότημα συνεργάστηκαν με ηχοθεραπευτές από τη Βρετανική Ακαδημία Ηχοθεραπείας, ισχυρίστηκαν ότι συνέθεσαν ένα τραγούδι που είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι ανακουφίζει από το στρες και το άγχος. Το κομμάτι Weightless, του συγκροτήματος Marconi Union, έχει χαρακτηριστεί ως «το πιο χαλαρωτικό τραγούδι του κόσμου».

ΕΝΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΘΑΥΜΑ; 

Η Mindlab International, ειδικοί στη νευροεπιστήμη και τη συμπεριφορά των καταναλωτών, συγκέντρωσε μια ομάδα 40 συμμετεχόντων, ζητώντας τους να λύσουν δύσκολους γρίφους, ενώ παρακολουθούσαν τις φυσιολογικές τους αντιδράσεις καθώς άκουγαν 10 διαφορετικά τραγούδια. Το Weightless ξεπέρασε όλα τα άλλα δοκιμασμένα τραγούδια, μειώνοντας τα επίπεδα στρες και άγχους κατά ένα εντυπωσιακό 65%. 

Η ηρεμιστική του δράση επεκτάθηκε και σε βασικούς φυσιολογικούς δείκτες. Οι ακροατές παρουσίασαν βραδύτερο καρδιακό ρυθμό, χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και μειωμένους ρυθμούς αναπνοής. Με βάση αυτά τα ευρήματα, η Lyz Cooper, ιδρύτρια της Βρετανικής Ακαδημίας Ηχοθεραπείας, σχολίασε τη στιγμή της δοκιμής του 2019: «Η Marconi Union, συνδυάζοντας αυτά τα στοιχεία με τον τρόπο που το έκανε, δημιούργησε το τέλειο χαλαρωτικό τραγούδι». 

«Ενδιαφέρουσα θεωρία», είπε η Kathleen Howland, καθηγήτρια μουσικής στο Berklee College of Music, στο Psychiatrist.com. «Αλλά μάλλον ανακριβές. Οι μουσικές αναφορές είναι καλά συντονισμένες, εγγενείς τόσο στην εκπαίδευση όσο και στην εμπειρία», είπε. «Οπότε δεν μπορείς να έχεις μόνο ένα μουσικό κομμάτι που ταιριάζει σε όλους». 

Η μουσική πρέπει να μιλήσει στον μεμονωμένο ακροατή για να έχει αποτέλεσμα, επεσήμανε η Χάουλαντ. Η προσωπική προτίμηση, η κουλτούρα και το περιβάλλον συμβάλλουν στο πώς οι νότες "χτυπούν" στο αυτί ενός ατόμου.

ΓΙΑΤΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ 

Το συγκρότημα στράφηκε στην επιστήμη όταν έγραφε το Weightless. Βαθμονόμησαν προσεκτικά τις ρυθμίσεις τους για να προκαλέσουν βαθιά χαλάρωση. Το τραγούδι ξεκινά με ρυθμό 60 παλμών ανά λεπτό (BPM), που αντικατοπτρίζει τον μέσο καρδιακό ρυθμό ηρεμίας ενός ενήλικα. Κατά τη διάρκειά της, η ταχύτητα μειώνεται σταδιακά στα 50 BPM, μια σκόπιμη επιλογή για να καθοδηγήσει τον καρδιακό ρυθμό του ακροατή σε μια πιο αργή, πιο ήπια κατάσταση. 

Συνθετικά, η μελωδία χρησιμοποιεί επίσης μια τεχνική γνωστή ως "συντονισμός" ("entrainment"), η οποία συντονίζει τα εγκεφαλικά κύματα του ακροατή με τις συχνότητες του τραγουδιού. Αυτός ο συντονισμός, μαζί με το τέμπο, ενθαρρύνει τον καρδιακό ρυθμό να συγχρονιστεί με τη μουσική, διευκολύνοντας περαιτέρω μια κατάσταση ηρεμίας. Ένα υπόβαθρο από χαμηλές συχνότητες, αργό ρυθμό και απαλούς, χαλαρωτικούς ήχους αποτελούν τη βάση του τραγουδιού. Πιάνα, κιθάρες και κουδουνίσματα αναμειγνύονται με καντάδες για να δημιουργήσουν μια μελωδία που είναι τόσο αιθέρια όσο και γειωτική. 

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η προσεκτική χρήση αυτών των στοιχείων ενεργοποιεί το σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου, απελευθερώνοντας ντοπαμίνη και προκαλώντας μια αίσθηση ευεξίας. Το τραγούδι ενσωματώνει και μια περιβαλλοντική πτυχή. Δείγματα φυσικών ήχων, όπως το τρεχούμενο νερό και το κελάηδημα πουλιών, στοχεύουν να πυροδοτήσουν μια "βιοφιλική" απόκριση, μια έμφυτη ανθρώπινη έλξη για τα ζωντανά πράγματα και μια αίσθηση ενότητας με τη φύση. 

Πέρα από τον σκεπτικισμό για την καθολική απήχηση του τραγουδιού, η Howland συμφώνησε ότι όλα αυτά είναι στοιχεία που θα αναζητούσαμε σε οποιοδήποτε χαλαρωτικό κομμάτι μουσικής. «Η ηρεμιστική μουσική θα έχει πάντα πιο αργό ρυθμό. Δεν πρόκειται να έχει μεγάλα άλματα σύνθεσης. Δεν πρόκειται να έχει εκπλήξεις. Η μουσική πρέπει να έχει καλή προβλεψιμότητα, αλλά να μην είναι βαρετή», εξήγησε. 

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ 

Οι κλινικές δυνατότητες του «Weightless» απαιτούν σύγκριση με άλλες, πιο συμβατικές μεθόδους μείωσης του άγχους, όπως η φαρμακευτική αγωγή, η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (CBT) και οι φυσικές θεραπείες, όπως το μασάζ ή ο διαλογισμός. 

Μια πρόσφατη μελέτη στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια έθεσε τις βάσεις για μια τέτοια σύγκριση αξιολογώντας την αποτελεσματικότητα του Weightless έναντι του ευρέως συνταγογραφούμενου ηρεμιστικού, της μιδαζολάμης. Οι ερευνητές βρήκαν και τις δύο παρεμβάσεις εξίσου αποτελεσματικές στη μείωση του άγχους σε προεγχειρητικούς ασθενείς, αλλά το Weightless είχε το ευδιάκριτο πλεονέκτημα ότι στερείται αρνητικών επιπτώσεων ή επιπλοκών. 

Μια άλλη έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Νεβάδα, Ρίνο, αντιπαραβάλλει τα αποτελέσματα της ποιότητας του ύπνου του τραγουδιού με ένα τραγούδι εικονικής αποτελεσματικότητας (placebo). Τα αποτελέσματα έδειξαν σημαντική βελτίωση στις μετρήσεις ύπνου μεταξύ εκείνων που άκουσαν Weightless. Και οι δύο έρευνες ήταν σχετικά μικρές. Και στη μελέτη Penn, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η ομάδα που έλαβε το ηρεμιστικό ανέφερε ότι ένιωθε πιο ικανοποιημένη με τα αποτελέσματα. Και οι γιατροί παραπονέθηκαν ότι η μουσική παρενέβαινε στις συνομιλίες τους με τους ασθενείς. Επομένως, η ουσία: οι ερευνητές χρειάζονται πολλά περισσότερα δεδομένα προτού δηλώσουν το τραγούδι στο ίδιο επίπεδο με τις τυπικές μορφές θεραπείας άγχους.

Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ 

Ωστόσο, όλα αυτά τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι τα καταπραϋντικά στοιχεία μιας καλής σύνθεσης θα μπορούσαν να βοηθήσουν στο άγχος με λίγες αρνητικές συνέπειες. Η Χάουλαντ συμφώνησε ολόψυχα. Είπε ότι η μουσική μπορεί πράγματι να είναι ένας πολύ ισχυρός τρόπος για να μειώσεις το άγχος. Η ίδια χρησιμοποιεί μουσικοθεραπεία για να καταπραΰνει τα νεύρα των ανθρώπων πριν από τη χειρουργική επέμβαση, καθώς περνούν από χημειοθεραπεία και στο κέντρο περίθαλψης. «Όταν είμαστε ανήσυχοι, η εκτελεστική μας λειτουργία είναι πραγματικά σε κίνδυνο και η μουσική μπορεί να βοηθήσει να δαμάσει αυτό το πολύ ισχυρό κύκλωμα στον εγκέφαλο. Μπορούμε να δούμε τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να παρέχουμε τη σωστή αισθητηριακή είσοδο, για να μετατοπίσουμε τη λειτουργία του εγκεφάλου από την απόκριση στο στρες στην απόκριση χαλάρωσης», εξήγησε. 

Ακούστε το τραγούδι και κρίνετε μόνοι σας. Ωστόσο, οι ερευνητές προειδοποιούν να μην ακούτε το κομμάτι ενώ οδηγείτε ή σε οποιαδήποτε κατάσταση όπου η υπνηλία μπορεί να είναι επικίνδυνη. (Σ.τ.Μ: Για καλύτερα αποτελέσματα ακούστε το με ακουστικά.)


Πηγή: Psychiatrist.com
Μετάφραση: Νίκος Μπάτρας

ΚΑΘΟΔΗΓΟΥΜΕΝΟΣ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ

Η ανάρτηση με τις περισσότερες προβολές στην Αυτεπίγνωση μέχρι σήμερα:

Η ευτυχία δεν έρχεται από τις θετικές σκέψεις, έρχεται όταν ηρεμεί ο αναλυτικός νους

Παρόλο που η θετική σκέψη προφανώς είναι προτιμότερη από την αρνητική, από μόνη της δεν είναι αρκετή για να σε απαγκιστρώσει για πολύ απ...

Αν σας αρέσουν τα άρθρα της Αυτεπίγνωσης, μπορείτε να προσφέρετε ένα μικρό χρηματικό ποσό (όσο θέλετε εσείς) για να στηρίξετε την ιστοσελίδα. Με ποσό 10 ευρώ και άνω, θα λάβετε στο email σας δωρεάν το βιβλίο "Επίγνωση - Ανακαλύπτοντας τον αληθινό μας εαυτό". Ευχαριστώ πολύ! Να είστε καλά!
Νίκος Μπάτρας