1. Αντικαταστήστε το "Γιατί σε μένα;" με το "Μπορώ να κάνω κάτι γι' αυτό;"
Είναι φυσικό, όταν τα πράγματα πάνε στραβά, μια από τις πρώτες μας σκέψεις είναι «Γιατί σε μένα;». Εδώ είναι όμως το θέμα: η φράση «Γιατί σε μένα;» είναι μια αποδυναμωτική φράση. Χρησιμεύει μόνο για να αυξήσει την αίσθηση ότι είμαστε θύματα και μας κάνει να νιώθουμε ανίκανοι να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση. Με το να πιάνουμε εσκεμμένα τον εαυτό μας να λέει "Γιατί σε μένα;" και αντικαθιστώντας το με το "Μπορώ να κάνω κάτι γι' αυτό;", όχι μόνο ανακτούμε μια αίσθηση ελέγχου, αλλά και καταλαβαίνουμε τι μπορούμε πραγματικά να κάνουμε από εδώ και στο εξής.
2. Νιώστε ευγνωμοσύνη
Είναι δύσκολο να νιώθεις ευγνωμοσύνη όταν δέχεσαι ένα χτύπημα, όσο μεγάλο ή μικρό κι αν είναι. Ανεξάρτητα με το τι έχετε να κάνετε, πάντα, πάντα υπάρχει κάτι για το οποίο μπορείτε να είστε ευγνώμονες. Αναγκάστε τον εαυτό σας να το πει δυνατά μερικές φορές. Σιγά σιγά η καρδιά σας θα το νιώσει και το μυαλό σας θα το πιστέψει.
3. Σταματήστε να κατηγορείτε
Όταν πληγώνεσαι είναι φυσικό να ψάχνεις κάποιον ή κάτι να κατηγορήσεις. Μπορεί να κατηγορήσεις ακόμα και τον εαυτό σου. Αλλά η ενοχή χρησιμεύει μόνο για να παρατείνει το κακό. Το κάνει πιο δύσκολο να αφήσεις κάτι να φύγει και να προχωρήσεις. Μας θυμώνει και μας διαβρώνει από μέσα. Φέρνει αρνητικότητα στη ζωή μας. Απλά σταματήστε λοιπόν. Αν κάτι είναι γραφτό να γίνει, θα γίνει. Έτσι είναι τα πράγματα. Αντιμετωπίστε το και προχωρήστε.
4. Μην ενδίδετε στο φόβο και την απελπισία
Είναι πολύ πιο εύκολο να υποκύψεις και να παραδοθείς στο φόβο και τη θλίψη. Αλλά πρέπει να φανούμε δυνατοί και να σταθούμε στο ύψος μας, ακόμα και όταν νιώθουμε ότι είμαστε ευάλωτοι. Όταν μιλάμε για φόβο και απελπισία, μπορεί να βοηθήσει να προσποιηθείς μέχρι να τα καταφέρεις. Και, αργά ή γρήγορα, θα τα καταφέρεις.
5. Μην τα παρατάτε ποτέ
Ανεξάρτητα από το πού βρίσκεστε ή τι περνάτε, μην τα παρατάτε. Δοκιμάστε καινούργια πράγματα, καινούργιες πιθανές λύσεις και ίσως βρείτε ακριβώς αυτό που χρειάζεστε. Τίποτα δεν τελειώνει, μέχρι να τελειώσει οριστικά.