Έκχαρτ Τόλλε: Διαχωρίστε τις εμπειρίες σας από τις ερμηνείες σας

Ο Σαίξπηρ λέει σε ένα από τα έργα του: "Τίποτα δεν είναι καλό ή κακό. Η σκέψη είναι αυτή που κάνει κάτι να φαίνεται καλό ή κακό".

Αυτό σημαίνει ότι άλλο είναι η εμπειρία και άλλο η ερμηνεία της. Οι περισσότεροι άνθρωποι, όσοι δεν ζουν επαρκώς συνειδητά, βιώνουν τις εμπειρίες τους και τις ερμηνείες για τις εμπειρίες τους ως ένα ενιαίο φαινόμενο, αδυνατώντας να τα διαχωρίσουν. 

Όταν οι σκέψεις λένε πόσο άσχημα είναι τα πράγματα, τότε σίγουρα τα βιώνουμε πιο άσχημα απ' ό,τι είναι. Μπορείτε να πειραματιστείτε και να αντιληφθείτε τη διαφορά μεταξύ της κατάστασης στην οποία βρίσκεστε και στην ερμηνεία της. Θα πρότεινα να κάνετε το εξής: αναρωτηθείτε "πώς θα ήταν αν βίωνα αυτό που βιώνω τώρα, χωρίς να προσθέτω περιττές σκέψεις;". Θα δείτε ότι ο νους σε τέτοιες καταστάσεις είναι συνήθως αρνητικός. Σε ευχάριστες καταστάσεις ο νους δεν είναι πολύ δραστήριος γιατί δεν χρειάζεται να προσθέσει κάτι.

Αυτές οι περιττές σκέψεις είναι ένα ανώφελο φορτίο στη ζωή μας. Αναρωτηθείτε λοιπόν: "Πώς θα ήταν η εμπειρία που έχω τώρα αν δεν την έκρινα ούτε ως θετική, ούτε ως αρνητική;". Πώς θα ήταν αν δεν προσθέτατε όλες αυτές τις ερμηνείες;

Τι μένει αν αφαιρέσετε αυτές τις περιττές σκέψεις; Είστε στο παρόν, είστε ζωντανός, αντιλαμβάνεστε αισθήσεις, αναπνέετε. Είστε εδώ. Όσο μπορείτε εγκαταλείψτε την εσωτερική αφήγηση και αναγνωρίστε ότι είστε πάντα εδώ, στο παρόν, ό,τι και αν συμβαίνει, ό,τι και αν έχει συμβεί και ό,τι και αν συμβεί. Η ζωή σας και το παρόν είναι αδιαχώριστα. 

Όταν ερχόμαστε στην κατάσταση της εμπειρίας χωρίς σκέψεις, δεν υποφέρουμε. Η δυστυχία προέρχεται από τις ερμηνείες και την εσωτερική αφήγηση. Μαθαίνοντας να διαχωρίζουμε τις εμπειρίες από τις ερμηνείες, θα βιώνουμε όλο και περισσότερο τις εμπειρίες μας με τη δύναμη της παρουσίας μας και της νοημοσύνης, αντί να είμαστε αντιδραστικοί και να παραπονιόμαστε. 

Υπάρχουν άπειρα πράγματα για τα οποία μπορεί κανείς να παραπονιέται: η ζωή, οι αδικίες, οι πολιτικοί... Στο εγώ αρέσει πολύ να παραπονιέται γιατί έτσι δυναμώνει τη θέση του. Η φράση "αυτό δεν θα έπρεπε να συμβαίνει" είναι η βάση για κάθε ερμηνεία και αφήγηση του νου για μία κατάσταση.

Φυσικά, όταν ζούμε συνειδητά, δρούμε όπου χρειάζεται να δράσουμε και δεν κάνουμε τίποτα για καταστάσεις όπου δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Η κατάσταση είναι όπως είναι, αλλά εμείς δεν υποφέρουμε πια. Πηγαίνουμε πέρα από αυτή.

Είναι αλήθεια ότι γενικά προτιμάμε να συμβαίνουν ωραία πράγματα στη ζωή μας και όχι άσχημα. Αλλά χωρίς τις ερμηνείες τα άσχημα πράγματα δεν μας αγγίζουν βαθιά και δεν είμαστε στο έλεος των εξωτερικών καταστάσεων. Όταν εξαρτάσαι από αυτά που συμβαίνουν δεν πρόκειται ποτέ να είσαι ικανοποιημένος, γιατί ακόμα και οι ευχάριστες καταστάσεις δεν διαρκούν πολύ. Η ζωή και ο κόσμος δεν είναι εδώ για να μας ικανοποιούν. Ο σκοπός τους είναι να μας αφυπνίσουν και να μας κάνουν συνειδητούς. Και πώς το καταφέρνουν αυτό; Μέσα από τις προκλήσεις.

*Από βιντεοσκοπημένη ομιλία του Έκχαρτ Τόλλε
Μετάφραση: Νίκος Μπάτρας

Διαβάστε επίσης:



ΚΑΘΟΔΗΓΟΥΜΕΝΟΣ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ

Η ανάρτηση με τις περισσότερες προβολές στην Αυτεπίγνωση μέχρι σήμερα:

Η ευτυχία δεν έρχεται από τις θετικές σκέψεις, έρχεται όταν ηρεμεί ο αναλυτικός νους

Παρόλο που η θετική σκέψη προφανώς είναι προτιμότερη από την αρνητική, από μόνη της δεν είναι αρκετή για να σε απαγκιστρώσει για πολύ απ...

Αν σας αρέσουν τα άρθρα της Αυτεπίγνωσης, μπορείτε να προσφέρετε ένα μικρό χρηματικό ποσό (όσο θέλετε εσείς) για να στηρίξετε την ιστοσελίδα. Με ποσό 10 ευρώ και άνω, θα λάβετε στο email σας δωρεάν το βιβλίο "Επίγνωση - Ανακαλύπτοντας τον αληθινό μας εαυτό". Ευχαριστώ πολύ! Να είστε καλά!
Νίκος Μπάτρας