Για να υπερβεί κάποιος τις σκέψεις που του προκαλούν φόβο, κατ' αρχήν απαιτείται να έχει λίγη επίγνωση για το τι συμβαίνει στον νου του. Η επίγνωση είναι διαφορετική από τις σκέψεις.
Η επίγνωση σου επιτρέπει να γνωρίζεις ότι σκέφτεσαι ένα σωρό άχρηστα και καταστροφικά πράγματα. Έτσι αντιλαμβάνεσαι ότι αυτές οι σκέψεις δεν είναι καθόλου βοηθητικές, αλλά σε γεμίζουν με φόβο και σε κάνουν δυστυχισμένο.
Ο νους μπορεί να λέει ένα σωρό άχρηστα πράγματα που να αφορούν εσένα ή άλλους ανθρώπους και καταστάσεις. Και όλα αφορούν το μέλλον. Τώρα όμως δεν συμβαίνει τίποτα απ' όλα αυτά και εσύ υποφέρεις επειδή τα σκέφτεσαι στη φαντασία σου. Και γι' αυτό είσαι εντελώς ανήμπορος να αντιδράσεις και τρομοκρατείσαι. Αν μια τέτοια κατάσταση εμφανιστεί, θα την αντιμετωπίσεις με τη δύναμη της επίγνωσης.
Πρώτα λοιπόν πρέπει να συνειδητοποιήσεις ότι ο νους σε κάνει να υποφέρεις και να σκέφτεσαι αρνητικά. Δεν μπορείς όμως να τον πολεμήσεις. Δεν τον σταματάς με τη θέλησή σου. Για να τον σταματήσεις πρέπει να δεις πώς λειτουργεί.
Εκείνη τη στιγμή έχεις την επιλογή να συνεχίσεις να ακολουθείς τις σκέψεις, ή να αφαιρέσεις την προσοχή σου και να τη στρέψεις αλλού, όπως στο σώμα ή στο ενεργειακό πεδίο των χεριών σου. Απλώς κράτα εκεί την προσοχή σου. Δεν απαιτείται να έχεις ισχυρή θέληση. Αυτό λειτουργεί σαν άγκυρα για την προσοχή σου για να μην απορροφηθεί πάλι από τις σκέψεις. Μετά μπορείς να παρατηρήσεις την αναπνοή σου και μετά ολόκληρο το σώμα.
Όταν το κάνεις αυτό θα δεις ότι η δραστηριότητα του νου μειώνεται -ή και εξαφανίζεται- από μόνη της. Δεν γίνεται ταυτόχρονα να παρατηρείς το σώμα και να είσαι απορροφημένος από τις σκέψεις. Ακόμα και αν εμφανίζονται κάποιες μεμονωμένες σκέψεις, δεν υπάρχει αυτή η ακατάπαυστη αλληλουχία που σε κυριεύει.
*Από βιντεοσκοπημένη ομιλία του Έκχαρτ Τόλλε
Μετάφραση: Νίκος Μπάτρας