7 βασικές αρχές του βουδισμού για καλύτερη ζωή

1. Οι προσκολλήσεις δημιουργούν δυστυχία

Υποφέρουμε επειδή προσκολλόμαστε στα παροδικά φαινόμενα. Δημιουργούμε σχέσεις εξάρτησης με αντικείμενα, σκέψεις, ιστορίες και ανθρώπους. Έτσι όμως ξεχνάμε μια μεγάλη αλήθεια: ότι στο επίπεδο της μορφοποιημένης ενέργειας όλα αλλάζουν συνεχώς. Αν θέλουμε να ζούμε ευτυχισμένοι πρέπει να μάθουμε να ρέουμε με τις εμπειρίες και να μην αντιστεκόμαστε στη ζωή.

2. Να επιθυμούμε τα σωστά πράγματα

Δεν είναι όλες οι επιθυμίες κακές. Το να επιθυμούμε να γνωρίσουμε την αλήθεια και να απελευθερωθούμε από τον προγραμματισμό μας, τα πάθη, τις προσκολλήσεις, τους φόβους ή τους εθισμούς, είναι υγιές. Τα προβλήματα δημιουργούνται από τις εγωικές επιθυμίες, δηλαδή αυτές που συντηρούν και διογκώνουν το εγώ. 


3. Την ευτυχία δεν θα τη βρούμε στις αισθήσεις ή στις εμπειρίες

Ο λόγος που κυνηγάμε συγκεκριμένες αισθήσεις και εμπειρίες είναι επειδή λανθασμένα έχουμε συνδέσει την ευτυχία με τα φαινόμενα που πυροδοτούν μέσα μας ευχάριστα συναισθήματα. Νομίζουμε ότι η ασφάλεια και η επάρκεια που ψάχνουμε έρχονται από έξω, ενώ στην πραγματικότητα έρχονται από την αυτογνωσία. Οι αισθήσεις και οι εμπειρίες είναι φαινόμενα που δημιουργούν εθισμό στον νου και στο σώμα και δεν πρόκειται ποτέ να μας οδηγήσουν στην αλήθεια και στη γνώση της πραγματικότητας. 

4. Η σοφία περνάει μέσα από τον πόνο

Ο πόνος είναι βασικό συστατικό της ζωής. Δεν έχει νόημα να τον αποφεύγουμε ή να τον απορρίπτουμε. Πρέπει να αναπτύξουμε τη σωστή στάση απέναντί του, ώστε όταν έρχεται να μαθαίνουμε από αυτόν και να γινόμαστε πιο δυνατοί και πιο σοφοί.

5. Να προσέχουμε τις συναναστροφές μας

Οι άνθρωποι με τους οποίους αλληλεπιδρούμε έχουν σημαντική επιρροή επάνω μας. Αν δεν μπορούμε να βρούμε ανθρώπους που ζουν συνειδητά και μας επηρεάζουν θετικά στο δρόμο της αυτογνωσίας, είναι καλύτερα να μένουμε μόνοι μας.

6. Η εκπαίδευση του νου και της προσοχής μας είναι απαραίτητα στοιχεία στην αυτογνωσία

Ο διαλογισμός είναι βασικός πυλώνας στην αναζήτηση της ευτυχίας. Κάνοντας τακτικά διαλογισμό, αναπτύσσεται και δυναμώνει η επίγνωση (η καθαρή αντίληψη) που μας βοηθάει να μένουμε στο παρόν και να γνωρίζουμε καλύτερα πώς λειτουργεί το σύστημα σώμα-νους. Αυτό μας επιτρέπει να είμαστε πιο συνειδητοί, λειτουργικοί και ήρεμοι στην καθημερινότητά μας.

7. Το μικρό κακό που επαναλαμβάνεται έχει μεγάλες αρνητικές συνέπειες μακροπρόθεσμα

Πολλές από τις κακές συνήθειες που αναπτύσσουμε στη ζωή μας δεν έχουν άμεσο αρνητικό αντίκτυπο. Η επανάληψή τους όμως οδηγεί σε συσσωρευμένες αρνητικές συνέπειες που εμφανίζονται σε βάθος χρόνου.

Νίκος Μπάτρας