Η αποδοχή του παρόντος είναι το πρώτο βήμα για ένα καλύτερο μέλλον

Ο Έκχαρτ Τόλλε κάνει μια σημαντική διάκριση ανάμεσα στη «ζωή» μας και τις «καταστάσεις ζωής» μας. Η «ζωή» μας είναι η αμετάβλητη ουσία μας, ο ανώτερος εαυτός μας, ο παρατηρητής των εκάστοτε μεταβαλλόμενων «καταστάσεων ζωής».

Χρειάζεται να γίνουμε ο παρατηρητής των καταστάσεων ζωής μας, να συνειδητοποιήσουμε πως δεν είμαστε αυτές και πως η αξία και η ασφάλειά μας δεν εξαρτώνται από αυτές τις μεταβαλλόμενες όψεις της εξωτερικής ζωής μας. Οι καρμικές και εξελικτικές επιλογές μας, καθώς και οι τωρινές συνειδητές και υποσυνείδητες πεποιθήσεις, συναισθήματα και συμπεριφορές μας, καθορίζουν τις καταστάσεις ζωής μας, όπως το περιβάλλον της οικογένειας και της εργασίας μας, τη σωματική μας κατάσταση, την οικονομική μας κατάσταση, τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και τη συμπεριφορά των άλλων.

Πολλοί αισθανόμαστε αδικία όταν οι άλλοι έχουν «καλύτερες» καταστάσεις ζωής από εμάς. Όπως λέει και το ρητό, «το γρασίδι είναι πάντα πιο πράσινο στην άλλη μεριά του φράχτη». Αν ζηλεύουμε τα σπίτια, τους συντρόφους, τις θέσεις εργασίας, την οικονομική κατάσταση, την εμφάνιση, την υγεία, τα παιδιά και άλλους παράγοντες της ζωής των άλλων, ξεχνάμε πως εμείς και οι άλλοι είμαστε οι μοναδικοί δημιουργοί της πραγματικότητάς μας. Όλοι μας δημιουργούμε την πραγματικότητα που μας προσφέρει τις περισσότερες ευκαιρίες για τα επόμενα βήματα στην πορεία εξέλιξής μας. Καμία άλλη εξωτερική πραγματικότητα δεν θα ήταν καλύτερη για εμάς αυτή τη στιγμή.

Αν επιθυμούμε μια διαφορετική εξωτερική πραγματικότητα, έχουμε κάθε δικαίωμα να επιδιώξουμε μεθοδικά και αποτελεσματικά να τη δημιουργήσουμε. Αυτό είναι το αδιαμφισβήτητο ανθρώπινο δικαίωμά μας στην «επιδίωξη της ευτυχίας» μας. Το βιβλίο μας «25 Τρόποι να Δημιουργήσετε την Ιδανική σας Πραγματικότητα» εξηγεί πώς να πετύχετε τέτοιους στόχους πιο αποτελεσματικά.

Εντούτοις, η δυστυχία μας με την τωρινή εξωτερική πραγματικότητά μας μπορεί μόνο να εμποδίσει την επιθυμητή θετική αλλαγή. Το πρώτο βήμα για να δημιουργήσουμε μια διαφορετική πραγματικότητα, η οποία είναι πιο κατάλληλη για τις ανάγκες μας, είναι να αποδεχτούμε την παρούσα κατάσταση ζωής σαν το «τέλειο» σκαλοπάτι προς την κατάσταση ζωής που επιθυμούμε τώρα. Στο μέλλον η νεοδημιουργηθείσα πραγματικότητά μας θα είναι το σκαλοπάτι προς μια ακόμη πιο θετική πραγματικότητα, την οποία τώρα δεν μπορούμε ούτε να φανταστούμε.

Γι’ αυτό είναι σημαντική η σημασία της κατανόησης της διαφοράς ανάμεσα στη «ζωή» μας ή στην αμετάβλητη εσώτερη ουσία μας και τις μεταβαλλόμενες «καταστάσεις ζωής μας». Και κατά συνέπεια να αποδεχτούμε αυτές τις καταστάσεις ζωής σαν το δίκαιο αποτέλεσμα των επιλογών της ψυχής μας και των τωρινών συνειδητών και υποσυνείδητων πεποιθήσεών μας. Με την αποδοχή της παρούσας κατάστασης ζωής σαν την καλύτερη δυνατή ευκαιρία για την πορεία εξέλιξής μας, μπορούμε τώρα να είμαστε ήρεμοι με αυτό που είναι και να προχωρήσουμε προς την ευτυχία, την ικανοποίηση και μια νέα εξωτερική πραγματικότητα.

~Ρόμπερτ Νατζέμυ

ΚΑΘΟΔΗΓΟΥΜΕΝΟΣ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ

Η ανάρτηση με τις περισσότερες προβολές στην Αυτεπίγνωση μέχρι σήμερα:

Η ευτυχία δεν έρχεται από τις θετικές σκέψεις, έρχεται όταν ηρεμεί ο αναλυτικός νους

Παρόλο που η θετική σκέψη προφανώς είναι προτιμότερη από την αρνητική, από μόνη της δεν είναι αρκετή για να σε απαγκιστρώσει για πολύ απ...

Αν σας αρέσουν τα άρθρα της Αυτεπίγνωσης, μπορείτε να προσφέρετε ένα μικρό χρηματικό ποσό (όσο θέλετε εσείς) για να στηρίξετε την ιστοσελίδα. Με ποσό 10 ευρώ και άνω, θα λάβετε στο email σας δωρεάν το βιβλίο "Επίγνωση - Ανακαλύπτοντας τον αληθινό μας εαυτό". Ευχαριστώ πολύ! Να είστε καλά!
Νίκος Μπάτρας