Πώς να αυξήσετε την αίσθηση της εσωτερικής γαλήνης στη ζωή σας

Αν αναζητάτε τη συνειδητή και γαλήνια ζωή, σταματήστε να αντιγράφετε τις συνήθειες των δυστυχισμένων ανθρώπων.

Μειώστε όσο μπορείτε:

- το πινγκ-πονγκ μεταξύ "εγώ" και "εσύ" στις συζητήσεις σας
- τη φλυαρία του νου
- την κριτική, τους χαρακτηρισμούς, τις ταμπέλες
- την αίσθηση "έχω δίκιο" για πράγματα που σκέφτεστε ή λέτε
- τη συνήθεια να προσωποποιείτε τις καταστάσεις και να κατηγορείτε τους άλλους όταν τα πράγματα δεν εξελίσσονται όπως θέλετε
- τις αναπολήσεις του παρελθόντος
- τα φανταστικά σενάρια για το μέλλον
- τις σκέψεις που δεν εξυπηρετούν πρακτικά ζητήματα ή ζητήματα κατανόησης
- το μονόλογο γύρω από την ιστορία της ζωής σας ("εγώ μεγάλωσα έτσι, εμένα μου έτυχαν αυτές οι εμπειρίες, εγώ έχω περάσει δύσκολα, κ.τ.λ").
Να μένετε στο παρόν όσο μπορείτε περισσότερο. Χρησιμοποιήστε το σώμα και τις αισθήσεις σαν άγκυρα για να μένει η προσοχή σας στο παρόν. Εξασθενίστε τη φαντασία και τη μνήμη και δυναμώστε την αίσθηση της ύπαρξής σας - χωρίς όνομα, χωρίς ταυτότητα, χωρίς ιστορία. 

Να έχετε επίγνωση ότι υπάρχετε στο παρόν, χωρίς να νιώθετε την ανάγκη να ορίζετε ποιος ή ποια είστε. Να παρατηρείτε αυτά που αισθάνεστε, νιώθετε, ακούτε ή βλέπετε, χωρίς να τα ονομάζετε και χωρίς να τα κρίνετε. Αναπτύσσοντας αυτή τη στάση, ο νους μειώνει τη δραστηριότητά του και δημιουργείται μέσα σας ένας χώρος που σας γεμίζει με γαλήνη και ηρεμία.

Νίκος Μπάτρας

ΚΑΘΟΔΗΓΟΥΜΕΝΟΣ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ

Η ανάρτηση με τις περισσότερες προβολές στην Αυτεπίγνωση μέχρι σήμερα:

Η ευτυχία δεν έρχεται από τις θετικές σκέψεις, έρχεται όταν ηρεμεί ο αναλυτικός νους

Παρόλο που η θετική σκέψη προφανώς είναι προτιμότερη από την αρνητική, από μόνη της δεν είναι αρκετή για να σε απαγκιστρώσει για πολύ απ...

Αν σας αρέσουν τα άρθρα της Αυτεπίγνωσης, μπορείτε να προσφέρετε ένα μικρό χρηματικό ποσό (όσο θέλετε εσείς) για να στηρίξετε την ιστοσελίδα. Με ποσό 10 ευρώ και άνω, θα λάβετε στο email σας δωρεάν το βιβλίο "Επίγνωση - Ανακαλύπτοντας τον αληθινό μας εαυτό". Ευχαριστώ πολύ! Να είστε καλά!
Νίκος Μπάτρας