Εννέα πράγματα που δεν γνωρίζαμε ότι εφευρέθηκαν από γυναίκες

Όταν καλείται κανείς να ονομάσει σημαντικούς εφευρέτες, τα πρώτα ονόματα που του έρχονται στο μυαλό είναι ο Τόμας Έντισον, ο Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ ή ο Λεονάρντο ντα Βίντσι.

Τι γίνεται όμως με τη Μέρι Άντερσον; Ή την Αν Τσουκαμότο (φωτο);

Μπορεί τα ονόματά τους να μην είναι ιδιαίτερα γνωστά, οι προαναφερθείσες, όμως, αποτελούν δύο μόνο από τις γυναίκες εφευρέτες, που βρίσκονται πίσω από την ανακάλυψη πολλών καθημερινών αντικειμένων, καθώς και πίσω από επιστημονικές καινοτομίες.

Το BBC, στο πλαίσιο έρευνάς του σχετικά με γυναίκες που έχουν ασκήσει επιρροή και που έχουν εμπνεύσει, παρουσιάζει εννέα εφευρέσεις, τα οφέλη των οποίων δεν θα απολαμβάναμε, εάν δεν υπήρχαν αυτές οι δυναμικές, έξυπνες και ικανές γυναίκες.

1. Λογισμικό υπολογιστών, Γκρέις Χόπερ

Αφού κατατάχθηκε στο αμερικανικό Ναυτικό Σώμα, κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, ανατέθηκε στην Γκρέις Χόπερ να εργαστεί πάνω σε ένα νέο υπολογιστή, με το όνομα 'Mark 1'. Πολύ σύντομα αναδείχθηκε στην φιγούρα προγραμματισμού υπολογιστών κατά τη δεκαετία του 1950.

Συγκεκριμένα, είναι το πρόσωπο πίσω από το εργαλείο μεταγλωττισμού, το οποίο μεταφράζει οδηγίες σε κώδικες που μπορούν να «διαβάσουν» τα κομπιούτερ, κάνοντας, έτσι, τον προγραμματισμό γρηγορότερο και οδηγώντας σταδιακά στην «επαναστατική» λειτουργία των υπολογιστών.

Η Χόπερ βοήθησε, παράλληλα, στο να εδραιωθεί ο όρος ‘de-bugging’, το εργαλείο, δηλαδή, που διορθώνει λάθη στο λογισμικό.

2. Αναγνώριση κλήσεων και αναμονή κλήσεων, Δρ. Σίρλει Αν Τζάκσον

Η Σίρλει Αν Τζάκσον είναι μια αμερικανίδα φυσικός, της οποίας η έρευνα από το 1970 έχει συνεισφέρει στο να έχουμε σήμερα την αναγνώριση και αναμονή κλήσεων. Οι ανακαλύψεις της στις τηλεπικοινωνίες διευκόλυναν, παράλληλα, άλλους στο χώρο να εφεύρουν το φορητό φαξ.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη αφροαμερικανίδα γυναίκα που πήρε διδακτορικό τίτλο από το ίδρυμα ΜΙΤ, ένα από τα κορυφαία τεχνολογικά πανεπιστήμια της Αμερικής, αλλά και όλου του κόσμου.

3. Υαλοκαθαριστήρες, Μέρι Άντερσον

Μια βροχερή ημέρα του 1903, η Μέρι Άντερσον επισκεπτόταν τη Νέα Υόρκη, όταν παρατήρησε ότι ο οδηγός του οχήματος στο οποίο επέβαινε, αναγκάστηκε να ανοίξει το παράθυρο, για να καθαρίσει το χιόνι από το παρμπρίζ. Και κάθε φορά που γινόταν αυτό, οι επιβάτες κρύωναν όλο και περισσότερο.

Έτσι, σκέφτηκε την ιδέα ενός κονταριού με μία λαστιχένια λεπίδα στο τέλος του, το οποίο θα μπορούσε να κινείται μέσα από το όχημα. Το 1903 βραβεύτηκε για την πατέντα της.

Ωστόσο, η πατέντα κρίθηκε ανεπιτυχής από τις εταιρείες αυτοκινήτων, καθώς θεωρήθηκε ότι θα αποσπούσε την προσοχή των οδηγών.

Βέβαια, αργότερα, αυτή η εφεύρεση που ονομάστηκε σε «υαλοκαθαριστήρες» έγινε βασικό εξάρτημα των αυτοκινήτων, χωρίς, όμως, η Άντερσον να κερδίσει κάτι.

4. Μπαταρίες διαστημικών σταθμών, Όλγα Γκονζάλεζ Σαναμπρία

Οι μπαταρίες μακράς διαρκείας νικελίου-υδρογόνου είναι μια σημαντική ανακάλυψη, καθώς βοήθησαν στην παροχή ενέργειας του Παγκόσμιου Διαστημικού Σταθμού.

Η Όλγα Γκονζάλεζ Σαναμπρία, η οποία κατάγεται από το Πουέρτο Ρίκο, ανέπτυξε τεχνολογία, η οποία οδήγησε στη δημιουργία αυτών των μπαταριών κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980 , ενώ τώρα ηγείται του τμήματος μηχανικής στο ερευνητικό κέντρο της NASA.

5. Πλυντήριο πιάτων, Τζοσεφίν Κοχράν

Η Κοχράν ήθελε ένα μηχάνημα που θα έπλενε τα πιάτα της γρηγορότερα από τους υπηρέτες της, και χωρίς πολλά από αυτά να σπάνε.

Η μηχανή που δημιούργησε, περιελάμβανε έναν κινητήρα που περιστρέφει εσωτερικά έναν τροχό και ήταν ουσιαστικά το πρώτο αυτόματο πλυντήριο πιάτων που δοκιμάστηκε έτσι η πίεση νερού.

Ο αλκοολικός σύζυγός της, την άφησε με βουνό από χρέη μετά το θάνατό του, κάτι που την παρακίνησε να κάνει την εφεύρεσή της πατέντα το 1986 και να ανοίξει το δικό της εργοστάσιο παραγωγής.

6. Κλειστό σύστημα παρακολούθησης, Μαρί Βαν Μπριτάν Μπράουν

Η νοσοκόμα Μαρί Βαν Μπριτάν Μπράουν σκέφτηκε πως ένα κλειστό σύστημα παρακολούθησης θα την έκανε να αισθάνεται περισσότερο ασφαλής.

Έτσι, μαζί με το σύζυγό της, Άλμπερτ, ανέπτυξαν το πρώτο σύστημα παρακολούθησης σε σπίτι, ως τρόπο προστασίας από τα αυξημένα κρούσματα εγκλημάτων και τη χαμηλή ανταπόκριση της αστυνομίας, κατά την δεκαετία του 1960.

7. Απομόνωση βλαστοκυττάρων, Αν Τσουκαμότο

Η πατέντα της βραβεύθηκε το 1991 και από τότε, η Αν Τσουκαμότο πραγματοποίησε μεγάλα επιτεύγματα στο να κατανοεί πώς λειτουργεί το αιματολογικό σύστημα των καρκινοπαθών, κάτι που μελλοντικά μπορεί να οδηγήσει στην θεραπεία του καρκίνου.

8. Κέβλαρ, Στέφανι Κόλεκ

Η χημικός Στέφανι Κόλεκ δημιούργησε το 1965 ένα ελαφρύ υλικό, που χρησιμοποιήθηκε σε αλεξίσφαιρα γιλέκα και εξοπλισμό σώματος. Το υλικό αυτό ονομάζεται κέβλαρ, είναι πέντε φορές πιο δυνατό από ατσάλι και έχει σώσει χιλιάδες ζωές. 

9. Μονόπολι, Ελίζαμπεθ Μάτζι

Ένας άντρας με το όνομα Τσαρλς Ντάροου θεωρείται ότι δημιούργησε το πιο διάσημο επιτραπέζιο παιχνίδι στην ιστορία. Ωστόσο, τα εύσημα για τους κανόνες του παιχνιδιού ανήκουν στην Ελίζαμπεθ Μάτζι.

Η Μάτζι ήθελε να δείξει τα προβλήματα του καπιταλισμού, μέσω ενός καινοτόμου παιχνιδιού, στο οποίο οι παίκτες θα αντάλλασσαν ψεύτικα χρήματα και τίτλους ιδιοκτησίας. Η ιδέας της, που έγινε πατέντα το 1904, ονομάστηκε 'The Landlord's Game'.

Το Μονόπολι, έτσι όπως το γνωρίζουμε σήμερα, λανσαρίστηκε το 1935 από τα αδέλφια Πάρκερ. Οι Πάρκερ ανακάλυψαν ότι ο Ντάροου δεν ήταν ο μόνος «πατέρας» του παιχνιδιού. Μάλιστα, είχε αγοράσει την πατέντα της Μάτζι για μόνο 500 δολάρια, μονοπωλώντας, έτσι, το παιχνίδι.

ΚΑΘΟΔΗΓΟΥΜΕΝΟΣ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ

Η ανάρτηση με τις περισσότερες προβολές στην Αυτεπίγνωση μέχρι σήμερα:

Η ευτυχία δεν έρχεται από τις θετικές σκέψεις, έρχεται όταν ηρεμεί ο αναλυτικός νους

Παρόλο που η θετική σκέψη προφανώς είναι προτιμότερη από την αρνητική, από μόνη της δεν είναι αρκετή για να σε απαγκιστρώσει για πολύ απ...

Αν σας αρέσουν τα άρθρα της Αυτεπίγνωσης, μπορείτε να προσφέρετε ένα μικρό χρηματικό ποσό (όσο θέλετε εσείς) για να στηρίξετε την ιστοσελίδα. Με ποσό 10 ευρώ και άνω, θα λάβετε στο email σας δωρεάν το βιβλίο "Επίγνωση - Ανακαλύπτοντας τον αληθινό μας εαυτό". Ευχαριστώ πολύ! Να είστε καλά!
Νίκος Μπάτρας