Αντί να ασχολείσαι νοερά με ενδεχόμενα προβλήματα και να αναμασάς λάθη του παρελθόντος, να κρατάς τον εαυτό σου στην κάθε στιγμή του παρόντος.
Διαπίστωνε και μόνος σου πώς όλα σχεδόν τα προβλήματα βρίσκουν τη λύση τους όταν ζεις τη ζωή σου λεπτό προς λεπτό. Να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου ότι η εσωτερική σοφία σου και η υγιής λειτουργία σου θα παίρνουν μόνες τους από την Ιστορία τα μαθήματα που χρειάζονται, ακόμα και αν δεν επανεξετάζεις συνεχώς τα λάθη σου.
Πρόσεχε τι συμβαίνει όταν απορρίπτεις μια ανησυχία από το μυαλό σου ως "μια απλή σκέψη". Παρατήρησε πόσο ελάχιστες από τις ανησυχίες σου εξελίσσονται σε πραγματικά προβλήματα της αληθινής ζωής. Όσον αφορά αυτές τις ανησυχίες που τελικά όντως εξελίσσονται σε προβλήματα, παρατήρησε με πόση ευκολία τα λύνεις όταν παραμένεις εστιασμένος στο παρόν, όταν το μυαλό σου δεν θολώνει από ένα σωρό άλλες σκέψεις, σχετικές ή άσχετες, οι οποίες το μόνο που κάνουν είναι να μεγεθύνουν το πρόβλημα.
Ένα ευτυχισμένο άτομο μπορεί να έκανε τις ίδιες σκέψεις ακριβώς, αλλά θα αντιδρούσε εντελώς διαφορετικά σε αυτές. Οι σκέψεις θα έρχονταν σαν αφρός στην επιφάνεια. Μετά θα παραδεχόταν το γεγονός ότι τις κάνει, θα τις απομάκρυνε και θα συνέχιζε τη μέρα του. Προφανώς, αν η σοφία του του έλεγε ότι κάποιες συγκεκριμένες σκέψεις είχαν αξία και επρόκειτο για κάποιο σημαντικό ζήτημα, θα επέλεγε να κάνει κάτι γι' αυτό.
Παρόλα αυτά δεν θα επέτρεπε στο μυαλό του να μεγεθύνει εξωφρενικά το πρόβλημα. Θα αντλούσε δύναμη από την υγιή λειτουργία του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, γνωρίζοντας ότι η σοφία του θα του έδινε τις απαραίτητες απαντήσεις. Θα υπενθύμιζε στον εαυτό του ένα χρυσό κανόνα της ευτυχίας: είναι αδύνατον να νιώσεις ευγνωμοσύνη για κάτι όταν προσπαθείς υπερβολικά να το βελτιώσεις.
*Από το βιβλίο "Μην το σκέφτεσαι... Ζήσε", Ρίτσαρντ Κάρλσον, Εκδ. Καστανιώτη
Διαβάστε επίσης: