Η γνωστή Αμερικανίδα γιατρός και νευροεπιστήμονας Μπέριτ Μπόγκαρντ, καταγράφει πέντε από τα πιο σημαντικά λάθη που κάνουν οι άνθρωποι στις σχέσεις τους, με αποτέλεσμα αυτές να γίνονται δύσκολες ή να διαλύονται σε μικρό χρονικό διάστημα.
1. "Κολλάς" πάνω στον άλλον
Για να διατηρηθεί μια σχέση χρειάζεται το ενδιαφέρον και των δύο. Αν παρατήσουμε μια σχέση, θα μας παρατήσει και αυτή. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η σχέση γίνεται όλη μας η ζωή. Πρέπει να δίνουμε χώρο στον άλλον για να ασχολείται με τα δικά του ενδιαφέροντα και να σεβόμαστε την ανάγκη του να μένει μόνος όταν το επιθυμεί.
2. Είσαι πολύ ανεξάρτητος
Αν θέλουμε πάντα να γίνεται το δικό μας, είναι σαν να αμελούμε και να παραβλέπουμε τον άλλον. Είτε πρόκειται για το "τι θα φάμε σήμερα", είτε για το "πού θα πάμε διακοπές", είτε για άλλες αποφάσεις, η μέση οδός των συμβιβασμών και από τις δύο πλευρές, είναι η καλύτερη.
3. Δεν κάνεις θυσίες
Αναμφίβολα το να βρίσκεσαι σε μια σχέση απαιτεί να κάνεις και κάποιες θυσίες. Δεν μπορείς να ζεις σαν να είσαι μόνος σου όταν παράλληλα έχεις μια μακροχρόνια σχέση. Π.χ. αν ο ένας θέλει να πηγαίνει σε πάρτι κάθε σαββατοκύριακο ενώ ο άλλος δεν θέλει, πρέπει να βρείτε μια μέση λύση. Μπορεί να μην είναι πάντα ευχάριστο να μην κάνεις αυτό που θέλεις, αλλά οι σχέσεις απαιτούν τέτοιες θυσίες για να διατηρηθούν.
4. Δεν λες στον άλλον τι σε απασχολεί
Πολλοί άνθρωποι αδυνατούν να εκφράσουν με υγιή τρόπο τι τους απασχολεί και τι τους ενοχλεί, στη σχέση ή γενικά. Έτσι αφήνουν τη δυσαρέσκεια να συσσωρεύεται και κάποια στιγμή εκρήγνυνται. Πολλές από τις συγκρούσεις οφείλονται σ' αυτό.
5. Πιστεύεις ότι δεν είσαι ίσος με τον άλλον
Αν εργάζεστε και οι δύο, το δίκαιο είναι να ασχολείστε και οι δύο εξίσου με τις δουλειές του σπιτιού, να φροντίζετε τα παιδιά σας, να μαγειρεύετε, να σκουπίζετε, να ψωνίζετε, κ.ο.κ. Κάποια ζευγάρια διαχωρίζουν τις δραστηριότητες ανάλογα με το τι τους αρέσει να κάνουν. Π.χ. ο ένας μαγειρεύει και ο άλλος μετά πλένει τα πιάτα. Δεν είναι καθόλου καλό για τη σχέση αν ο ένας από τους δυο πιστεύει ότι μόνο αυτός πρέπει να απολαμβάνει και ότι μόνο αυτός δικαιούται να έχει όλες τις ανέσεις.
*Άρθρο της Μπέριτ Μπόγκαρντ PhD., γιατρού, νευροεπιστήμονα και συγγραφέα των βιβλίων "Ο υπερανθρώπινος νους" και "Τα μυστήρια της αγάπης".
Πηγή: www.psychologytoday.com
Μετάφραση: Νίκος Μπάτρας
Διαβάστε επίσης: