Αρνητικές πεποιθήσεις και τραύματα οδηγούν σε σχέσεις γεμάτες στρες

Οι περισσότερες σχέσεις είναι προβληματικές λόγω των αρνητικών πεποιθήσεων και αποφάσεων που έχουν διαμορφωθεί κατά τα πρώτα εφτά χρόνια της ζωής μας. Αυτές αρχικά είχαν σκοπό να μας προστατέψουν, ώστε να είμαστε ασφαλείς και να μας αγαπούν.

Όμως, μια απόφαση που είναι "προστατευτική" για ένα παιδί τριών ετών -όπως η απόφαση να είναι καλό και τέλειο, να μην εμπιστεύεται ποτέ τους ξένους, να κρύβει το θυμό ή τη θλίψη του ή να προσποιείται πάντα ότι όλα πάνε μια χαρά-, καταλήγει να μας σαμποτάρει όταν είμαστε ενήλικες. Παρόλο που η αρχική πρόθεση ήταν θετική, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όταν φερόμαστε αμυντικά ή προστατευτικά είμαστε σε αντίδραση στρες, η οποία βλάπτει την υγεία και τις σχέσεις μας και μπορεί να μας μετατρέψει στον χειρότερο εχθρό μας.

Αν αποφασίσατε σε ηλικία πέντε ετών ότι δεν αξίζει να σας αγαπούν, το συμπέρασμα αυτό μπορεί να επηρεάσει τις σχέσεις σας για πολλές δεκαετίες. Είναι πιθανό να διαλέγετε συντρόφους, προϊσταμένους ή ακόμα και φίλους που λειτουργούν σαν καθρέφτες και αντικατοπτρίζουν αυτή τη χαμηλή αίσθηση αυταξίας και εντείνουν την ανασφάλειά σας. Οι πεποιθήσεις μας γίνονται αυτοεκπληρούμενες προφητείες. 

Παρόμοια, αν αποφασίσετε ότι εσείς φταίτε που ο γονιός σας είναι στενοχωρημένος ή θυμωμένος και ότι δεν μπορείτε να εκπληρώσετε τις προσδοκίες των άλλων, θα μπορούν να σας ελέγχουν εύκολα με τις ενοχές αργότερα στη ζωή σας, κι έτσι θα σας είναι δύσκολο να αγαπάτε και να στηρίζετε τον εαυτό σας. Αυτό μπορεί να εκφραστεί με διάφορους τρόπους, όπως να ακολουθείτε κακή διατροφή, να μη γυμνάζεστε, να μην κοιμάστε αρκετά, να δουλεύετε πολύ (για να "νιώσετε καλά") ή απλώς να μη διασκεδάζετε πολύ.

Οι σχέσεις μας με τους άλλους αντικατοπτρίζουν την κύρια σχέση μας, που δεν είναι άλλη από τη σχέση μας με τον εαυτό μας. Αν θεωρούμε ότι δεν μας αξίζει αγάπη, στοργή και προσοχή, το ίδιο θα θεωρούν και οι γύρω μας. Οι αρνητικές πεποιθήσεις και τα αναπόβλητα τραύματα δημιουργούν σχέσεις γεμάτες στρες και οδηγούν σε αμυντικές στρατηγικές, που επιδεινώνουν ακόμα περισσότερο τις σχέσεις.

Η σχέση σας με το σώμα σας είναι μία από αυτές τις αντανακλάσεις. Αν βλέπετε το σώμα σας σαν δυνητικό εχθρό και το πολεμάτε όταν εμφανίζει συμπτώματα αρρώστιας -ή το επικρίνετε επειδή έχει "λάθος" μορφή και διαστάσεις ή επειδή δεν είναι τέλειο στα μάτια σας-, τότε είναι πιθανό να επιλέξετε στρατηγικές θεραπείας που δεν θα έχουν αποτέλεσμα μακροπρόθεσμα, αφού πιστεύετε ότι βρίσκεστε σε πεδίο μάχης.

Ακόμα και όταν είστε άρρωστοι, το σώμα σας είναι πάντα φίλος σας. Κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί, με δεδομένες τις σκέψεις και τις πεποιθήσεις που το "ταΐζετε". Έτσι, μια από τις καλύτερες θεραπευτικές στρατηγικές είναι να αντιμετωπίζετε τον εαυτό σας σαν τον καλύτερο φίλο σας - και να φροντίζετε το σώμα σας σαν να είναι επίσης ένας φίλος που αγαπάτε πολύ.

ΚΑΘΟΔΗΓΟΥΜΕΝΟΣ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ

Η ανάρτηση με τις περισσότερες προβολές στην Αυτεπίγνωση μέχρι σήμερα:

Η ευτυχία δεν έρχεται από τις θετικές σκέψεις, έρχεται όταν ηρεμεί ο αναλυτικός νους

Παρόλο που η θετική σκέψη προφανώς είναι προτιμότερη από την αρνητική, από μόνη της δεν είναι αρκετή για να σε απαγκιστρώσει για πολύ απ...

Αν σας αρέσουν τα άρθρα της Αυτεπίγνωσης, μπορείτε να προσφέρετε ένα μικρό χρηματικό ποσό (όσο θέλετε εσείς) για να στηρίξετε την ιστοσελίδα. Με ποσό 10 ευρώ και άνω, θα λάβετε στο email σας δωρεάν το βιβλίο "Επίγνωση - Ανακαλύπτοντας τον αληθινό μας εαυτό". Ευχαριστώ πολύ! Να είστε καλά!
Νίκος Μπάτρας