Γιόγκα και διαλογισμός για πρόληψη της άνοιας και της νόσου Αλτσχάιμερ

Η γιόγκα και ο διαλογισμός είναι αποτελεσματικότεροι τρόποι στη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου και στην πρόληψη της άνοιας και της νόσου Αλτσχάιμερ, έναντι των σταυρόλεξων και των ασκήσεων μνήμης, υποστηρίζει διεθνής επιστημονική ομάδα σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Alzheimer's Disease.

Οι ερευνητές των Πανεπιστημίων της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες (UCLA) και της Αδελαΐδας, με επικεφαλής την καθηγήτρια Ψυχιατρικής Έλεν Λαβρέτσκι, χώρισαν σε δύο ομάδες 25 άτομα 55 ετών και άνω, και για τρεις μήνες, η πρώτη ομάδα έκανε γιόγκα (μια φορά την εβδομάδα) και διαλογισμό (20 λεπτά καθημερινά), ενώ η άλλη έλυνε σταυρόλεξα, έπαιζε στον υπολογιστή παιχνίδια που «ακονίζουν» το νου και έκανε άλλες παρεμφερείς ασκήσεις για την τόνωση της μνήμης. 

Προτού ξεκινήσει η έρευνα, όλοι οι συμμετέχοντες είχαν αρχίσει να αναφέρουν προβλήματα απώλειας μνήμης (ξεχνούσαν ονόματα, πρόσωπα, ραντεβού κ.α.) και άλλα γνωστικά ελλείμματα, που αποτελούν πρόδρομα σημάδια της άνοιας και της νόσου Αλτσχάιμερ.

Μετά το τρίμηνο, και οι δύο ομάδες είχαν εμφανίσει βελτίωση στο να θυμούνται λέξεις, ονόματα κ.λπ. (λεκτική μνήμη), αλλά η ομάδα της γιόγκα και του διαλογισμού είχε συγκριτικά μεγαλύτερη βελτίωση στην οπτική-χωρική μνήμη, πράγμα που τους επέτρεπε να θυμούνται καλύτερα πρόσωπα, τοποθεσίες κ.α.

Επίσης, όσοι είχαν κάνει γιόγκα και διαλογισμό, ήταν λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν κατάθλιψη και άγχος, διαχειριζόμενοι ευκολότερα καταστάσεις που προκαλούν στρες. Ως γνωστόν, η σταδιακή απώλεια μνήμης προκαλεί άγχος και αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη. 

Επίσης, όπως έδειξε η λειτουργική μαγνητική απεικόνιση (fMRI), ο εγκέφαλος των ατόμων που είχαν κάνει γιόγκα και διαλογισμό, εμφάνιζε περισσότερες νευρωνικές συνδέσεις. 

«Ιστορικά και ανεπίσημα, η γιόγκα είχε συσχετιστεί με καλύτερη γήρανση και η έρευνά μας πλέον το επιβεβαιώνει επιστημονικά. Έτσι, μετατρέψαμε την ιστορική σοφία σε απτές αποδείξεις που χρειάζονται οι γιατροί για να τη συστήσουν ως θεραπεία στους ασθενείς τους», σχολιάζει ο ερευνητής Χάρις Έϊρε.

«Αν εσείς ή οι συγγενείς σας προσπαθείτε να βελτιώσετε την μνήμη σας και να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας, η τακτική άσκηση με γιόγκα και διαλογισμό μπορεί να αποτελεί μια απλή, ασφαλή και φθηνή λύση για τη βελτίωση της κατάστασης του εγκεφάλου σας», συμπληρώνει η Δρ Λαβρέτσκι. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι, στην μελέτη χρησιμοποιήθηκε Κουνταλίνι-γιόγκα και το Κίρταν Κρίγια ως μέθοδος διαλογισμού. Όμως, εικάζεται ότι και άλλα είδη γιόγκα και διαλογισμού μπορεί να έχουν επίσης ευεργετικό αποτέλεσμα στη μνήμη.

ΚΑΘΟΔΗΓΟΥΜΕΝΟΣ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ

Η ανάρτηση με τις περισσότερες προβολές στην Αυτεπίγνωση μέχρι σήμερα:

Η ευτυχία δεν έρχεται από τις θετικές σκέψεις, έρχεται όταν ηρεμεί ο αναλυτικός νους

Παρόλο που η θετική σκέψη προφανώς είναι προτιμότερη από την αρνητική, από μόνη της δεν είναι αρκετή για να σε απαγκιστρώσει για πολύ απ...

Αν σας αρέσουν τα άρθρα της Αυτεπίγνωσης, μπορείτε να προσφέρετε ένα μικρό χρηματικό ποσό (όσο θέλετε εσείς) για να στηρίξετε την ιστοσελίδα. Με ποσό 10 ευρώ και άνω, θα λάβετε στο email σας δωρεάν το βιβλίο "Επίγνωση - Ανακαλύπτοντας τον αληθινό μας εαυτό". Ευχαριστώ πολύ! Να είστε καλά!
Νίκος Μπάτρας