Κανείς δεν γεννιέται σκεπτικιστής ή αρνητικός. Η αυτοαμφισβήτηση, η αυτοκατάκριση, η αρνητικότητα και η απαισιοδοξία, είναι τα αποτελέσματα των αρνητικών σκέψεων τις οποίες έμαθες να παίρνεις στα σοβαρά. Η αυτοεικόνα σου και η προσωπικότητά σου είναι ένα συνονθύλευμα σκέψεων που κάνεις για τον εαυτό σου, μερικές από τις οποίες ίσως είναι αρνητικές. Αν δεν είχες μάθει να παίρνεις στα σοβαρά τις αρνητικές σκέψεις για τον εαυτό σου, δεν θα βίωνες σήμερα τα συναισθήματα που τις συνοδεύουν. Οι σκέψεις σου δεν έχουν καμία δύναμη να σε βλάψουν, εκτός από αυτή που τους δίνεις εσύ ο ίδιος.
Δυστυχώς, αν δεν σου διδάξει κάποιος ότι οι σκέψεις που κάνεις για τον εαυτό σου είναι απλώς σκέψεις, θα αρχίσεις να πιστεύεις ότι περιγράφουν την πραγματική σου φύση. Όσο περισσότερο πιστεύεις στην ίδια σου τη σκέψη, τόσο περισσότερο επισκιάζεται η υγιής ψυχολογική σου κατάσταση. Όταν τρέφεις σκέψεις που σου μαθαίνουν να αμφισβητείς τον εαυτό σου, μειώνεις την αυτοεκτίμησή σου και υπονομεύεις την ψυχική σου υγεία.
Σκέψου το εξής: ένα μικρό παιδί δεν θα σκεφτόταν ποτέ να ρωτήσει τον εαυτό του "Αξίζω τίποτα;". Μαθαίνει να κάνει τέτοιες ερωτήσεις στον εαυτό του, και πριν να γίνει αυτό, έχει μια πολύ υγιή και ακέραια εικόνα για τον εαυτό του.
Η υγιής ψυχολογική σου κατάσταση δεν είναι κάτι ορατό, είναι μια δύναμη που μπορείς να τη νιώσεις μέσα σου. Δεν είναι κάτι που μπορείς να αγγίξεις ή να αποδείξεις, ούτε όμως είναι κάποιο όνειρο. Ο λόγος για τον οποίο μπορεί να σου φαίνεται τόσο ξένη μια υγιής ψυχολογική κατάσταση είναι το γεγονός ότι όταν την έχεις, συνήθως δεν τη συνειδητοποιείς. Είναι μια αίσθηση τόσο απλή και ανεπιτήδευτη, που δεν της δίνεις σημασία. Δεν είναι κάποιο συναίσθημα σαν την έξαψη που περιγράφεται εύκολα. Στην πραγματικότητα η υγιής ψυχολογική κατάσταση είναι ευκολότερο να περιγραφεί όταν απουσιάζει.
Η υγιής ψυχολογική σου λειτουργία είναι αυτό που νιώθεις όταν τα πράγματα φαίνονται καλά, όταν η ζωή φαίνεται απλή και έχεις μια αίσθηση προοπτικής. Είναι αυτό που νιώθεις όταν μπορούν να σε αγγίξουν τα απλά πράγματα στη ζωή - ένα παιδί που παίζει, η κίνηση μιας πόρτας που ανοίγει, τα φύλλα κάποιου δέντρου όταν, το φθινόπωρο, πέφτουν αργά στο χώμα. Όταν λειτουργείς ομαλά είσαι σε θέση να διατηρείς μια αίσθηση εσωτερικής ισορροπίας, άσχετα με το τι συμβαίνει πιθανόν γύρω σου. Η υγιής λειτουργία δεν εξαρτάται από τα εξωτερικά συμβάντα της ζωής σου. Είναι κάτι που νιώθεις μέσα σου και το οποίο μπορείς να μάθεις να προσεγγίζεις.
*Από το βιβλίο "Μην το σκέφτεσαι... Ζήσε!", Ρίτσαρντ Κάρλσον, Εκδ. Καστανιώτη
Διαβάστε επίσης: