Αν ρωτούσες τους ανθρώπους να σου πουν τι επιθυμούν στη ζωή τους, άλλος θα σου έλεγε μια συντροφική σχέση, άλλος ένα ωραίο σπίτι, άλλος μια δουλειά, άλλος φίλους, κ.τ.λ. Αλλά αν μετά τους ρωτούσες γιατί τα θέλουν αυτά, όλοι θα σου απαντούσαν το ίδιο: για να νιώσουν πιο ευτυχισμένοι.
Υπάρχει ποτέ περίπτωση κάποιος να επιθυμεί κάτι αν πιστεύει ότι αυτό το κάτι θα τον κάνει δυστυχισμένο; Όχι. Γι' αυτό εξάλλου οι άνθρωποι αναζητούν και τη φώτιση. Επειδή πιστεύουν ότι η φώτιση θα τους φέρει την ευτυχία που έψαχναν σε όλη τους τη ζωή. Αν ξέραμε ότι η φώτιση θα μας κάνει δυστυχισμένους, θα την επιθυμούσαμε; Όχι.
Η ευτυχία είναι το μοναδικό πράγμα που επιθυμεί κανείς για την ίδια την ευτυχία. Όλα τα υπόλοιπα, τα αντικείμενα, οι καταστάσεις, οι δραστηριότητες, οι σχέσεις, όλα αυτά τα επιθυμεί κάποιος για να τα χρησιμοποιήσει ως μέσα για να γίνει ευτυχισμένος. Στην καθημερινή μας ζωή λοιπόν, τα επιθυμούμε όλα αυτά για να γίνουμε ευτυχισμένοι. Και όταν μας απογοητεύσει αυτός ο τρόπος αναζήτησης της ευτυχίας, στρεφόμαστε προς την πνευματικότητα.
Αλλά χρησιμοποιούμε την πνευματικότητα πάλι με τις ίδιες προθέσεις, για να βρούμε την ευτυχία. Απλά δεν την αναζητούμε στα ίδια πράγματα που την αναζητούσαμε πριν, όπως στο ποτό, το τσιγάρο ή το φαγητό, αλλά σε πιο "εξευγενισμένα" πράγματα, όπως σε ανώτερες καταστάσεις της συνειδητότητας. Οι λόγοι όμως παραμένουν οι ίδιοι: θέλουμε να βρούμε την ευτυχία. Γι' αυτό εξάλλου χρησιμοποιούμε και διάφορες τεχνικές.
Τι συμβαίνει όμως όταν και αυτές οι τεχνικές μάς απογοητεύσουν; Θα έχουμε εξερευνήσει τον υλικό κόσμο, τον νοητικό κόσμο και τον πνευματικό κόσμο. Τι άλλο θα μένει να κάνουμε; Τι άλλο θα μένει να εξερευνήσουμε; Τότε ανακαλύπτουμε τον πιο σύντομο δρόμο. Και ο πιο σύντομος δρόμος μάς οδηγεί στο να εξερευνήσουμε τον εξερευνητή. Ο πιο σύντομος δρόμος δεν μας προσφέρει τεχνικές για να εφαρμόσουμε, αλλά μας λέει το εξής: "Ποιος είναι αυτός που αναζητάει την ευτυχία; Ποιος είναι αυτός που αποκαλείς Εγώ, γύρω από τον οποίο περιστρέφεται όλη σου η ζωή; Εξερεύνησε και βρες ποιος είναι αυτός και δες τι απογίνεται η επιθυμία σου να βρεις την ευτυχία".
Αυτός είναι ένας απ' τους λόγους που στις συναντήσεις μας δεν συζητάμε πολύ τα προβλήματα που έχουμε στη δουλειά, στις σχέσεις ή στην οικογένειά μας. Δεν είναι ότι αρνούμαστε την ύπαρξη αυτών των προβλημάτων στη ζωή μας, αλλά όλες αυτές οι δυσκολίες δεν αποτελούν την πραγματική αιτία της δυστυχίας μας. Η πραγματική αιτία της δυστυχίας μας, ο πυρήνας όλων των προβλημάτων μας, είναι η ψευδής ταυτότητά μας και μ' αυτήν ασχολούμαστε.
*Από μαγνητοσκοπημένη ομιλία του Ρούπερτ Σπάιρα
Μετάφραση: Νίκος Μπάτρας
Διαβάστε επίσης: