Νισαργκαντάττα: Πρέπει να δραπετεύσουμε από τη φυλακή του λεκτικού νου

Για να διορθώσει κανείς την πλάνη που έχει για την πραγματικότητά του, η μόνη οδός είναι να αναγνωρίσει πλήρως τους τρόπους του νου και να τον μετατρέψει σε όργανο αυτοανακάλυψης.

Ο νους αρχικά ήταν ένα εργαλείο της βιολογικής επιβίωσης. Όφειλε να μάθει τους νόμους και τους τρόπους της Φύσης για να την κατακτήσει. Αυτό έκανε και κάνει, γιατί ο νους και η Φύση δουλεύοντας χέρι-χέρι μπορούν να οδηγήσουν τη ζωή σ’ ένα ανώτερο επίπεδο. 

Όμως, στην πορεία ο νους κατέκτησε την τέχνη της συμβολικής σκέψης και επικοινωνίας, την τέχνη και την ικανότητα της γλώσσας. Οι λέξεις απέκτησαν σπουδαιότητα. Οι ιδέες και οι αφηρημένες έννοιες περιβλήθηκαν το μανδύα της πραγματικότητας. Το αντιληπτό αντικατέστησε το πραγματικό, με αποτέλεσμα ο άνθρωπος τώρα να ζει σ’ έναν λεκτικό κόσμο, πλημμυρισμένο από λέξεις και κυριαρχούμενο από λέξεις.

Προφανώς, για να αντιμετωπίσουμε πράγματα κι ανθρώπους, οι λέξεις είναι εξαιρετικά χρήσιμες. Αλλά μας έκαναν να ζούμε σ’ ένα κόσμο ολοκληρωτικά συμβολικό και συνεπώς απατηλό. Για να δραπετεύσουμε απ’ αυτή τη φυλακή του λεκτικού νου προς την πραγματικότητα, ο καθένας μας πρέπει να γίνει ικανός να μετατοπίσει την εστία του από τη λέξη σ’ αυτό που υποδηλώνει η λέξη, στο ίδιο το πράγμα.

~Νισαργκαντάττα

*Ο Νισαργκαντάττα θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους σοφούς της σύγχρονης Ινδίας. Στην καθημερινότητά του ήταν ένας απλός άνθρωπος, οικογενειάρχης και μικρομαγαζάτορας. Έζησε όλη του τη ζωή στη Βομβάη, όπου και πέθανε το 1981, σε ηλικία 85 ετών.