Η εσωτερική προετοιμασία ως προϋπόθεση για ποιοτικές σχέσεις
Για να είναι μία σχέση ποιοτική υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις. Χωρίς να εξιδανικεύουμε και χωρίς να αποκλείουμε το διαφορετικό, οι μετέχοντες σε μία σχέση είναι καλό να διαθέτουν τα εξής χαρακτηριστικά:
Να ζουν συνειδητά, να αγαπάνε τον εαυτό τους, να μη νιώθουν ανεπαρκείς και να αντλούν την αίσθηση της ασφάλειας από την αυτογνωσία αντί να την αναζητούν στο σύντροφό τους.
1. Ξεκαθαρίζοντας αξίες, ανάγκες, τρόπο ζωής
Όσο πιo ώριμοι είμαστε όταν μπαίνουμε σε μια σχέση, τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχουμε να πετύχουμε στην αναζήτηση της αρμονίας και ευτυχίας που επιθυμούμε. Θα ελκύσουμε κάποιον που ανταποκρίνεται στο σημερινό μας χώρο ενδιαφερόντων, κινήτρων, αξιών, στόχων, κ.λ.π. Θα προσελκύσουμε κάποιον μέσω της γοητείας που δημιουργούν ορισμένα κοινά ή αντίθετα στοιχεία μας. Όταν ωριμάσουμε και βάλουμε σε προτεραιότητα τις πραγματικές μας ανάγκες και αξίες, τότε θα ελκύσουμε κάποιον που έχει σε παρόμοια σειρά αυτές τις ανάγκες και αξίες.
Αν συνδεθούμε με κάποιον σε νεαρή ηλικία και στη συνέχεια αρχίσουμε να βιώνουμε αλλαγές σε αξίες και ιδανικά, και ο σύντροφος μας δεν μπορεί να κάνει τις ίδιες αλλαγές, αυτή η κατάσταση μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα και στους δύο.
Με τη βοήθεια της αυτογνωσίας μπορούμε να διακρίνουμε με σιγουριά τις αληθινές μας αξίες και ανάγκες, καθώς και τι πραγματικά ζητάμε από τη ζωή. Μόλις τα καταφέρουμε, τότε θα ελκύσουμε κάποιον που να μοιράζεται μαζί μας αυτό που θεωρούμε ότι είναι σημαντικό για εμάς.
Όταν επιλέγουμε έναν συγκεκριμένο ερωτικό σύντροφο, είναι γιατί ελπίζουμε ότι θα συμπληρώσει και θα υποστηρίξει ο ένας τον άλλο στο δρόμο προς τη διανοητική, συναισθηματική, υλική και πνευματική πληρότητα.
2. Μαθαίνοντας να αγαπάμε τον εαυτό μας
Αν δεν πιστεύουμε ότι είμαστε αξιαγάπητοι ή αγαπητοί, είναι απίθανο να ελκύσουμε κάποιον που θα μας εκφράσει την αγάπη του τόσο όσο θα επιθυμούσαμε. Έλκουμε αυτούς που αντικατοπτρίζουν τα ίδια ακριβώς συναισθήματα που τρέφουμε για τον εαυτό μας. Ακόμη κι αν ο άλλος δεν μας απορρίπτει, συχνά νιώθουμε ότι το κάνει.
Κουράζουμε το σύντροφό μας με την ανάγκη μας να έχουμε συνεχώς την επιβεβαίωση της αγάπης του. Όταν αμφιβάλλουμε για την αξία μας, πολύ εύκολα φοβόμαστε μήπως χάσουμε το σεβασμό, το θαυμασμό και την αγάπη του άλλου. Φοβόμαστε μήπως τον χάσουμε εξαιτίας κάποιου άλλου. Έτσι, γινόμαστε αρνητικοί, κτητικοί, ζηλότυποι και συχνά τόσο αυταρχικοί, που κάνουμε τον άλλο να ασφυκτιά, μέχρι τη στιγμή που φεύγει. Ακόμη κι αν δεν εγκαταλείψει τη σχέση, το πιθανότερο είναι να μην είναι ευτυχισμένος και να αναπτύξει διάφορους προστατευτικούς μηχανισμούς, όπως για παράδειγμα να γίνει απόμακρος ή επιθετικός.
Όταν αμφιβάλλουμε για την αξία μας βρισκόμαστε σε πολύ δύσκολη θέση, σε οποιαδήποτε σχέση. Η ανάγκη να μας δεχτεί και να μας επιδοκιμάσει ο σύντροφός μας συχνά μας κάνει να αρνούμαστε τα αισθήματα, τις ανάγκες, τα πιστεύω και τις αξίες μας. Προσπαθούμε να γίνουμε αυτό που πιστεύουμε ότι θέλει να είμαστε. Δεν μπορούμε να συμφιλιωθούμε με την ιδέα ότι ο άλλος θα μπορούσε να είναι δυσαρεστημένος ή θυμωμένος μαζί μας. Φοβόμαστε ότι είμαστε όλο μειονεκτήματα και ότι ο άλλος θα μας εγκαταλείψει.
3. Αναπτύσσοντας εσωτερική ασφάλεια
Τα ίδια ισχύουν όσον αφορά τα αισθήματα της εσωτερικής μας ασφάλειας. Αν έχουμε προγραμματιστεί να πιστεύουμε ότι δεν είμαστε ασφαλείς όταν είμαστε μόνοι στον κόσμο χωρίς σύντροφο, τότε γινόμαστε βάρος στο ταίρι μας. (Κι αυτό ισχύει ανεξάρτητα από το γεγονός ότι ο άλλος μπορεί να παίρνει ενέργεια από την εξάρτησή μας.) Αυτή η κατάσταση δεν βοηθά κανέναν από μας. Αρνούμαστε τον πραγματικό εαυτό μας, την πραγματική μας δύναμη, την πνευματική μας φύση.
Αρκετές γυναίκες έχουν εξομολογηθεί ότι έμειναν με τους συζύγους τους, που τις απατούσαν για χρόνια, όχι γιατί τους αγαπούσαν ή γιατί πίστευαν ότι θα μπορούσαν να αλλάξουν, αλλά γιατί φοβόντουσαν να μείνουν μόνες, ιδιαίτερα όσον αφορά στα οικονομικά και κοινωνικά. Κατά μία έννοια, οι γυναίκες αυτές ξεπουλούσαν τον αυτοσεβασμό και την ευτυχία τους για μια λανθασμένη αίσθηση ασφάλειας.
Είναι απαραίτητο να ενισχύσουμε το αίσθημα της αξίας μας και της εσωτερικής μας ασφάλειας, έτσι ώστε να μπορούμε να αγαπήσουμε τον άλλο χωρίς να εξαρτόμαστε απ' αυτόν. Μ' αυτόν τον τρόπο θα είμαστε πιο ζωντανοί και πιο αληθινοί με τον εαυτό μας μέσα στη σχέση. Μόνο μ' αυτόν τον τρόπο μπορούμε να είμαστε μαζί με τον άλλον από αγάπη και όχι από φόβο μήπως μείνουμε μόνοι.
Η εσωτερική προετοιμασία είναι απαραίτητη για να είμαστε αρκετά ώριμοι ώστε να πετύχουμε πραγματικά, χρησιμοποιώντας τις ευκαιρίες που μας προσφέρει η στοργική ένωση με κάποιον άλλον.
Διαβάστε επίσης:
ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ 30 ΗΜΕΡΩΝ
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
Γράφει η Ηρώ Παπαδοπούλου, σύμβουλος ψυχικής υγείας
ΕΣΤΙΑΣΜΕΝΗ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ
ΚΑΘΟΔΗΓΟΥΜΕΝΟΣ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ
Η ανάρτηση με τις περισσότερες προβολές στην Αυτεπίγνωση μέχρι σήμερα:
Η ευτυχία δεν έρχεται από τις θετικές σκέψεις, έρχεται όταν ηρεμεί ο αναλυτικός νους
Παρόλο που η θετική σκέψη προφανώς είναι προτιμότερη από την αρνητική, από μόνη της δεν είναι αρκετή για να σε απαγκιστρώσει για πολύ απ...
Αν σας αρέσουν τα άρθρα της Αυτεπίγνωσης, μπορείτε να προσφέρετε ένα μικρό χρηματικό ποσό (όσο θέλετε εσείς) για να στηρίξετε την ιστοσελίδα. Με ποσό 10 ευρώ και άνω, θα λάβετε στο email σας δωρεάν το βιβλίο "Επίγνωση - Ανακαλύπτοντας τον αληθινό
μας εαυτό". Ευχαριστώ πολύ! Να είστε καλά!
Νίκος Μπάτρας