Γιόγκα σημαίνει ένωση με την αμετάβλητη πραγματικότητα

Γιόγκα σημαίνει "σύζευξη", "συνένωση" και είναι ένας όρος που προέρχεται από τη ρίζα "γιουγκ", που στα σανσκριτικά σημαίνει "ζυγός". Γιόγκα σημαίνει ένωση με την αμετάβλητη πραγματικότητα, η απελευθέρωση του μυαλού από τον διαχωρισμό ή δυαδισμό, τις ψευδαισθήσεις του χρόνου, του τόπου και του αιτιατού.

Συχνά αναφερόμαστε στη Γιόγκα σαν κομμάτι του Ινδουισμού, όμως η Γιόγκα είναι παλαιότερη. Η πεποίθηση που κυριαρχεί, όσον αφορά τις βαθιές της ρίζες, είναι ότι αναπτύχθηκε σαν μία μέθοδος που θα βοηθούσε τους αρχάριους στην τέχνη του διαλογισμού, δίνοντάς τους δύναμη και ισορροπία, έτσι ώστε να αντέχουν στις μεγάλες χρονικές περιόδους διαλογισμού. Η Γιόγκα αργότερα αποτέλεσε έναν φάρο ελπίδας μέσα σε αυτό που οι Ινδουιστές ονόμασαν "Kali Yuga", η εποχή του σκότους και της πνευματικής παρακμής. 

Η Γιόγκα θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι μια ψυχολογική πειθαρχία που καθιστά όποιον την εξασκεί, ικανό να ισορροπεί τις λειτουργίες στον οργανισμό του και να δαμάζει τη σκέψη του με την αναπνοή. Τα πάντα στη γιογκική παράδοση είναι απόλυτα συνδεδεμένα και αλληλοεξαρτώμενα από την αναπνοή.

Η προέλευση της Γιόγκα χάνεται στο μακρινό παρελθόν. Η παλαιότερη αρχαιολογική της απόδειξη είναι μερικές εγχαράξεις σε λίθους που χρονολογούνται μεταξύ του 3.000 και 6.000 π.Χ. από ανασκαφές που έγιναν στα Mohenjo Daro και Harappa της Ινδίας. Πολλά από τα ειδώλια που βρέθηκαν αναπαριστούν τη Μητέρα Θεά και υποδηλώνουν τη λατρεία της, ενώ σε διάφορες λίθινες σφραγίδες αναπαριστάται μια ανδρική φιγούρα σε στάση διαλογισμού.

Από το αρχαίο έπος Μπαγκαβάτ Γκίτα, που ήταν σταθμός στη γνώση της Γιόγκα, η διδασκαλία της Γιόγκα έχει εξελιχθεί μέχρι σήμερα και υπάρχουν πλέον πολλές σχολές ανά τον κόσμο. Όλες τους προσφέρουν μια σύγχρονη προσέγγιση στην αρχαία φιλοσοφία της, προσιτή για κάθε ενδιαφερόμενο, κάθε θρησκείας, φυλής, γένους και ηλικίας. 

Στο Μπαγκαβάτ Γκίτα, που είναι μια από τις Ουπανισάδες της Βεδάντα, βρίσκουμε τα τρία μονοπάτια της Γιόγκα που γνωρίζουμε σήμερα: την Κάρμα Γιόγκα, τη Γνάνα Γιόγκα, την Μπάκτι Γιόγκα, και το τέταρτο μονοπάτι, το Οκταπλό Μονοπάτι της Γιόγκα, ή Το Βασιλικό Μονοπάτι ή Ράτζα Γιόγκα (όπως ονομάστηκε αργότερα από τον Πατάντζαλι). Αυτό το τέταρτο σύστημα το ξέρουμε ως το "κλασικό" μονοπάτι τής Γιόγκα σήμερα.

Η Γιόγκα περικλείει μέσα της την έννοια της ένωσης με το απόλυτο. Είναι μια πραγματική προσέγγιση στην ολοκλήρωση του ανθρώπου και θεωρείται ως η θεϊκή επιστήμη της ζωής, που αποκαλύφθηκε στους φωτισμένους ανθρώπους της αρχαιότητας μέσω του διαλογισμού. Σήμερα είναι η πιο αρχαία τεχνική προσωπικής ανάπτυξης και έχει πλέον άπειρες εφαρμογές που αφορούν κυρίως τις εναλλακτικές θεραπείες και την άσκηση για την καλή φυσική κατάσταση του σώματος.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η παράδοση της Γιόγκα έχει να κάνει με την αρχέγονη γνώση που κουβαλάει ο καθένας μας μέσα του, γι' αυτό και φαινομενικά αυτή η σχολή εσωτερικής γνώσης φαίνεται "εσωστρεφής" στον αρχάριο. Οι απαντήσεις είναι μέσα μας, γιατί είμαστε ένα μικροσκοπικό κομμάτι του ολογράμματος που αποτελεί το σύμπαν, και με αυτόν τον τρόπο αντικατοπτρίζουμε όλα όσα ενυπάρχουν σε αυτό. "Κατ' εικόνα και καθ' ομοίωση". Όταν κοιτάμε μέσα ατενίζουμε το σύμπαν. Και αυτό έκαναν οι πρώτοι γιόγκι. Ταξίδευαν στα αστέρια καθισμένοι σε στάση διαλογισμού.

ΚΑΘΟΔΗΓΟΥΜΕΝΟΣ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ

Η ανάρτηση με τις περισσότερες προβολές στην Αυτεπίγνωση μέχρι σήμερα:

Η ευτυχία δεν έρχεται από τις θετικές σκέψεις, έρχεται όταν ηρεμεί ο αναλυτικός νους

Παρόλο που η θετική σκέψη προφανώς είναι προτιμότερη από την αρνητική, από μόνη της δεν είναι αρκετή για να σε απαγκιστρώσει για πολύ απ...

Αν σας αρέσουν τα άρθρα της Αυτεπίγνωσης, μπορείτε να προσφέρετε ένα μικρό χρηματικό ποσό (όσο θέλετε εσείς) για να στηρίξετε την ιστοσελίδα. Με ποσό 10 ευρώ και άνω, θα λάβετε στο email σας δωρεάν το βιβλίο "Επίγνωση - Ανακαλύπτοντας τον αληθινό μας εαυτό". Ευχαριστώ πολύ! Να είστε καλά!
Νίκος Μπάτρας