Όταν έρχεται η στιγμή στη ζωή μας που λέμε «δεν μπορώ να συνεχίσω άλλο έτσι, πρέπει ν’ αλλάξω», μπαίνουμε στη φάση της δεκτικότητας. Δηλαδή, είμαστε πλέον έτοιμοι να ακούσουμε ότι υπάρχει και άλλος δρόμος, και άλλος τρόπος σκέψης και ύπαρξης, που είναι πιο λειτουργικός για εμάς.
Οι παρακάτω 5 συμβουλές μπορούν να μας βοηθήσουν να αλλάξουμε τον προγραμματισμό μας και τη στάση μας απέναντι στις εμπειρίες μας:
1) Αλλαγή προτεραιοτήτων
Στον ψυχικό κόσμο αλλαγή σημαίνει αμφισβήτηση και απεξάρτηση. Επομένως, χρειάζεται να επαναπροσδιορίσουμε τις προτεραιότητές μας. Αν παλαιότερα μας ενδιέφερε να γινόμαστε αποδεκτοί, να είμαστε αρεστοί, να παίζουμε τους ρόλους μας, να μας αναγνωρίζουν, να μας καταλαβαίνουν, να μας ικανοποιούν, να έχουμε δίκιο ή να γίνεται αυτό που θέλουμε (ή να μην γίνεται αυτό που δεν θέλουμε), πλέον όλα αυτά πρέπει να μπουν σε δεύτερη μοίρα. Οι νέες προτεραιότητές μας θα είναι οι εξής: να νιώθουμε ασφαλείς και ήρεμοι και να είμαστε λειτουργικοί και υγιείς.
2) Η αξία μας είναι δεδομένη
Το θέμα του αν αξίζουμε και αν οι άλλοι αναγνωρίζουν την αξία μας, μας απασχολεί λίγο πολύ όλους. Γι’ αυτό κυνηγάμε την αναγνώριση με χίλιους δυο τρόπους: από το δίκιο που επιδιώκουμε σε μια συζήτηση, στις διαφόρων ειδών διακρίσεις. Στην πραγματικότητα όμως δεν τίθεται καν θέμα αξίας. Η φύση δεν διαθέτει τέτοιο κριτήριο και πουθενά δεν υπάρχει μέτρο αξιολόγησης της ανθρώπινης αξίας. Η έννοια της αξίας είναι καθαρά ένα κατασκεύασμα της φαντασίας και ένα χαρακτηριστικό εξολοκλήρου εγωικό. Το να επιζητάμε την αναγνώριση ή την προσοχή των άλλων για να νιώσουμε επιτέλους σημαντικοί και άξιοι, είναι ένα βάρος που πρέπει να το πετάξουμε από πάνω μας το συντομότερο δυνατό.
3) Αποδοχή του εαυτού
Αποδοχή του εαυτού σημαίνει αποδέχομαι αυτό που είμαι αυτή τη στιγμή, μαζί με όλες τις σκέψεις, τις αισθήσεις και τα συναισθήματα που εμφανίζονται μέσα μου. Η αυτοαποδοχή διαλύει την ιδεατή εικόνα, η οποία αποτελείται από σκέψεις του τύπου «θα ήθελα να ήμουν αλλιώς». Αυτές οι σκέψεις δηλώνουν την απόρριψη του εαυτού και γι’ αυτό κάνουν απαραίτητη την ιδεατή εικόνα. Για να διαλυθεί λοιπόν η ιδεατή εικόνα, πρέπει να αποδεχτούμε ό,τι συμβαίνει μέσα μας σε επίπεδο σκέψεων και εμπειριών του σώματος. Και για να ξέρουμε τι αποδεχόμαστε, πρέπει πρώτα να το παρατηρήσουμε τη στιγμή που το βιώνουμε. Άρα, επίγνωση και αποδοχή είναι το μυστικό για την αλλαγή.
4) Όχι άλλες ενοχές
Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι ο νους είναι κάτι που προγραμματίζεται. Αν ο νους μάς ταλαιπωρεί με τις σκέψεις του, είναι γιατί έχει προγραμματιστεί με αυτό τον τρόπο κατά το παρελθόν. Αν το συνειδητοποιήσουμε αυτό, θα σταματήσουμε να κατηγορούμε τον εαυτό μας κάθε φορά που εμφανίζουμε ένα σύμπτωμα που θα θέλαμε να μη μας ταλαιπωρεί. Η αυτοκριτική δεν εξυπηρετεί απολύτως τίποτα. Δεν μαθαίνουμε από αυτή, δεν μας ωφελεί και δεν μας βοηθάει να αλλάξουμε. Αποδεχόμενοι το γεγονός ότι κανείς δεν φταίει γι’ αυτό που είναι, απαλλασσόμαστε από τις ενοχές και μας βοηθάει να νιώθουμε λιγότερο ανεπαρκείς. Επίσης, έτσι μπορούμε να κατανοήσουμε και να αποδεχτούμε ευκολότερα τους άλλους.
5) Τα σημαντικά στη ζωή θα τα βρούμε μέσα μας
Άλλη μια σημαντική αλλαγή που πρέπει να κάνουμε είναι να σταματήσουμε να ψάχνουμε «εκεί έξω» αυτά που θέσαμε ως νέες προτεραιότητες και να αρχίσουμε να τα αναζητάμε μέσα μας. Από το «ψάχνω έξω από εμένα (σε σχέσεις, αντικείμενα ή εμπειρίες) την αίσθηση της ασφάλειας και την αξία μου» να περάσουμε στο «θα βρω μέσα μου αυτά που πραγματικά χρειάζομαι γιατί υπάρχουν ήδη όλα μέσα μου». Δεν είναι εύκολο, μιας και πρέπει να απεξαρτηθούμε από πολλές συνήθειες και να αμφισβητήσουμε συμπεράσματα που είχαμε βγάλει παλιότερα, αλλά σιγά-σιγά, με συνεχή προσπάθεια, μπορούμε να το καταφέρουμε. Πραγματικά, όλα αυτά που αναζητάμε στη ζωή μας -την ηρεμία, την υπαρξιακή ασφάλεια, την ολοκλήρωση, τη λειτουργικότητα, ακόμα και την υγεία στο μεγαλύτερο μέρος της- θα τα βρούμε μέσα μας. Κανένα εξωτερικό γεγονός, υλικό αγαθό ή άνθρωπος δεν μπορεί να μας τα προσφέρει.
*Περισσότερες πρακτικές συμβουλές για μια καλύτερη ζωή μπορείτε να βρείτε στο βιβλίο "Επίγνωση - Ανακαλύπτοντας τον αληθινό μας εαυτό".
Νίκος Μπάτρας
Διαχειριστής www.aytepignosi.com
Διαβάστε επίσης: