Μερικοί άνθρωποι έχουν τόσο φόβο μέσα τους, που ακόμα και στις σχέσεις τους θέλουν να είναι τέλειοι και να μην κάνουν λάθη.
Ελέγχουν συνεχώς τον εαυτό τους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να χαλαρώσουν και να μην μπορούν να απολαύσουν τη συντροφιά του άλλου - και ούτε ο άλλος μπορεί να απολαύσει τη συντροφιά τους.
Μη φοβάστε να είστε ο εαυτός σας. Απλώς χαλαρώστε. Οι άνθρωποι απολαμβάνουν πολύ περισσότερο τη συντροφιά εκείνων που είναι χαλαροί και που δεν προσπαθούν να είναι τέλειοι. Δεν χρειάζεται να ελέγχετε τα πάντα. Έχετε παρατηρήσει ότι όταν είστε με ανθρώπους που δεν προσπαθούν να είναι τέλειοι, είστε κι εσείς πιο άνετοι και πιο χαλαροί;
Ο φόβος προέρχεται από την αίσθηση του εαυτού, το Εγώ. Ξεχάστε τον εαυτό σας. Ξεχάστε και το πρόσωπο με το οποίο είστε μαζί και έχετε μια σχέση. Μόνο το εμείς υπάρχει, μόνο η σχέση, όχι τα πρόσωπα, όχι το "εγώ και ο άλλος". Όταν ζούμε με την αίσθηση του εαυτού υπάρχει ο φόβος, γιατί αυτός ο εαυτός βασίζεται στο κύρος, στη φήμη, στις σκέψεις για το ποιος νομίζεις ότι είσαι, πόσο καλός είσαι σε κάτι, πόσο καταπληκτικός είσαι σε κάτι άλλο, τι ικανότητες έχεις, τι προτερήματα, και όλα αυτά που νομίζεις ότι είσαι.
Πρώτα φτιάχνουμε μια εικόνα για το πρόσωπό μας και μετά φοβόμαστε μήπως τη χαλάσουμε, μήπως χαλάσουμε το "όνομά μας". Είναι ο φόβος της ντροπής, ο φόβος μήπως ρεζιλευτούμε. Και αυτός είναι ένας από τους μεγαλύτερους φόβους. Δεν μας αφήνει να χαλαρώσουμε και να απολαύσουμε τη συντροφιά των άλλων ανθρώπων. Αρκετοί άνθρωποι ντρέπονται να μιλήσουν μια ξένη γλώσσα, γιατί φοβούνται μήπως κάνουν κάποιο λάθος ή μήπως προφέρουν μια λέξη με λάθος τρόπο. Μπορεί να μας βοηθήσει πολύ το να μάθουμε να γελάμε με τα λάθη μας. Μ' αυτόν τον τρόπο, όταν κάνουμε κάποιο λάθος και οι άλλοι γελάνε, δεν θα γελάνε εις βάρος μας, αλλά θα γελάνε μαζί με εμάς, δηλαδή θα γελάμε όλοι μαζί. Έτσι μπορούμε να ξεπεράσουμε ένα μεγάλο μέρος του φόβου μας.
Πρέπει να το καταλάβετε καλά αυτό. Δεν χρειάζεται να είστε τέλειοι. Δεν υπάρχει καμία τέτοια ανάγκη. Όταν δεν φοβάστε, δεν προσπαθείτε να έχετε συνεχώς τον έλεγχο των καταστάσεων. Και όταν δεν προσπαθείτε να έχετε τον έλεγχο των καταστάσεων, χαλαρώνετε, αφήνεστε και ηρεμείτε. Δεν χρειάζεται να έχετε ένα σχέδιο για ό,τι κάνετε. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ικανότητά σας να προσαρμόζεστε.
Ο διαλογισμός βοηθάει πολύ σ' αυτό. Μαθαίνετε απλά να υπάρχετε. Χωρίς να πηγαίνετε πουθενά, ούτε να κάνετε κάτι. Απλά να είστε χαλαροί. Χωρίς σκοπό και χωρίς φόβο μήπως συμβεί κάτι κακό. Κάποια στιγμή, αν προχωρήσετε αρκετά μέσα σας, θα έρθετε αντιμέτωποι και με κάποιες προσκολλήσεις.
Τότε ναι, μπορεί να νιώσετε φόβο, ειδικά αν έρθετε αντιμέτωποι με τις πιο βαθιά ριζωμένες προσκολλήσεις, όπως είναι η προσκόλληση με το σώμα. Αλλά δεν έχετε λόγο να ανησυχείτε. Έτσι κι αλλιώς, το σώμα σας δεν είναι "δικό σας". Προέρχεται από τη μαμά και τον μπαμπά σας και κάποια στιγμή, ούτως ή άλλως, θα υποχρεωθείτε να το αφήσετε. Αλλά δεν πειράζει. Θα είστε γέροι, το σώμα πιθανώς θα έχει ένα σωρό προβλήματα και θα χαρείτε να το ξεφορτωθείτε, όπως θα ξεφορτωνόσασταν ένα παλιό αυτοκίνητο που έχει όλο ζημιές. Να θυμάστε: ο φόβος εμφανίζεται εκεί όπου πιστεύετε ότι κάτι είναι δικό σας.
*Απόσπασμα από μαγνητοσκοπημένη ομιλία του Ajahn Brahm.
Μετάφραση: Ν. Μπάτρας
**Ο Ajahn Brahm είναι Άγγλος βουδιστής μοναχός και δάσκαλος του διαλογισμού. Ζει και διδάσκει στην Αυστραλία.
Διαβάστε επίσης: