- Η πρώτη σκέψη που αναδύεται στο μυαλό του ανθρώπου είναι η σκέψη "εγώ". Αυτό που αντιλαμβάνεται το σώμα ως "εγώ" είναι απλά ο νους.
- Η σκέψη "ποιος είμαι;" μπορεί να καταστρέψει όλες τις άλλες σκέψεις.
- Το χρέος σου είναι να είσαι. Όχι να είσαι αυτό ή το άλλο. Η φράση "είμαι αυτό που είμαι" συνοψίζει όλη την αλήθεια. Αυτό το καταφέρνεις με το να είσαι γαλήνιος. Και τι σημαίνει να είσαι γαλήνιος; Σημαίνει να καταστρέψεις τον εαυτό σου. Γιατί κάθε μορφή ή σχήμα αποτελεί την αιτία για την εμφάνιση προβλημάτων. Απαλλάξου από την αντίληψη "είμαι αυτό, είμαι το άλλο, είμαι αυτός που...". Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις για να συνειδητοποιήσεις τι είσαι πραγματικά, είναι να μείνεις στη γαλήνη.
- Ό,τι είναι να γίνει θα γίνει, ό,τι και αν κάνεις για να το αποφύγεις. Και ό,τι δεν είναι να γίνει δεν θα γίνει, ό,τι και αν κάνεις για να γίνει. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις λοιπόν είναι να παραμείνεις σιωπηλός.
- Δεν υπάρχει δημιουργία, ούτε καταστροφή. Δεν υπάρχει μοίρα, ούτε ελεύθερη βούληση. Δεν υπάρχει τρόπος, ούτε κατόρθωμα. Αυτή είναι η ύψιστη αλήθεια.
- Ο χρόνος είναι μόνο μια έννοια. Μόνο η πραγματικότητα υπάρχει. Και αν την ονομάσεις χρόνο, θα είναι χρόνος. Αν την ονομάσεις ύπαρξη, θα είναι ύπαρξη, και ούτω καθεξής.
- Αν ο νους σου αποκοιμηθεί, αφύπνισέ τον. Αν αρχίσει να ανησυχεί, ηρέμησέ τον. Όταν φτάσεις στην κατάσταση όπου δεν υπάρχει ούτε ύπνος, ούτε δραστηριότητα του νου, μείνε εκεί γιατί αυτή είναι η πραγματική σου φύση.
- Δεν υπάρχει ούτε μέλλον, ούτε παρελθόν. Υπάρχει μόνο το παρόν.
- Η αφύπνιση δεν εμπεριέχει γνώσεις για κάτι καινούριο. Ούτε πρόκειται για μια καινούρια δραστηριότητα. Είναι απλά η αφαίρεση της παλιάς ψευδαίσθησης.
- Αν συγκρατήσεις δυνατά την αίσθηση του Είμαι για αρκετό χρονικό διάστημα, το Εγώ θα εξαφανιστεί αφήνοντας να αναδυθεί την αντίληψη για την πραγματικότητα, την ίδια τη συνειδητότητα.
Ο Ραμάνα Μαχάρσι είναι από τους πιο γνωστούς σύγχρονους Ινδούς σοφούς. Γεννήθηκε το 1879 και πέθανε το 1950. Όταν ήταν δεκαέξι χρονών έζησε μια εμπειρία αφύπνισης και νόμιζε ότι θα πέθαινε. Έξι εβδομάδες μετά εγκατέλειψε την οικογένειά του και πήγε να ζήσει στους πρόποδες του βουνού Αρουνάτσαλα, στη νότια Ινδία, όπου και πέρασε την υπόλοιπή του ζωή. Τα πρώτα χρόνια ήταν σιωπηλός και ζούσε μόνος. Σιγά-σιγά άρχισε να απαντάει σε ερωτήσεις του κόσμου για τη ζωή, το θάνατο, την συνειδητότητα, κ.ά, και άρχισαν να τον αναγνωρίζουν για τη σοφία του, ενώ διαδόθηκε πολύ γρήγορα η φήμη του και στη Δύση (τη δεκαετία 1930). Κεντρικό ρόλο στη διδασκαλία του είχε η γαλήνη και η σιωπή, ενώ δεν άφηνε ποτέ κανέναν να τον μεταχειριστεί ως κάτι το ιδιαίτερο, ούτε δέχτηκε ποτέ να λάβει κάποιο δώρο.
Νίκος Μπάτρας
Διαχειριστής www.aytepignosi.com